Popcorn is de perfecte gezonde snack

Popcorn is de perfecte gezonde snack
Popcorn bevat nog meer antioxidanten dan fruit en groenten. En is daarom door onderzoekers uitgeroepen tot gezondste snack.

De wetenschappers presenteerden hun resultaten afgelopen week tijdens een bijeenkomst van de American Chemical Society.

Polyfenolen
Popcorn blijkt heel wat [[polyfenolen]] te bevatten. Deze stofjes werken ontstekingsremmend en pakken vrije radicalen – stoffen die aanleiding kunnen geven tot tal van ziekten – aan. Deze polyfenolen komen in grotere concentraties in popcorn voor. In een portie popcorn zit gemiddeld zo’n 300 milligram polyfenolen. In een portie fruit zit gemiddeld 160 milligram polyfenolen.

Vezels
Maar dat is niet het enige wat de onderzoekers hebben ontdekt. Het omhulsel van popcorn (u weet wel: die harde dunne stukjes die zo lekker tussen uw tanden blijven hangen) blijkt de hoogste concentratie polyfenolen en vezels te bevatten.

Gezonde snack
“Popcorn kan wel eens de perfecte snack zijn,” stelt onderzoeker Joe Vinson. “Het is de enige snack die voor 100 procent uit onverwerkte hele granen bestaat. Alle andere granen worden verwerkt en vermengd met ander ingrediënten en hoewel ze ‘hele granen’ genoemd worden, betekent het dat slechts 51 procent ervan hele granen zijn. Eén portie popcorn bevat meer dan 70 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid hele granen.” Volgens Vinson is popcorn dan ook de ultieme manier om ervoor te zorgen dat we dagelijks genoeg hele granen binnen krijgen.

Bereiding
Dat wil echter niet zeggen dat u voortaan in de bioscoop met een gerust hart popcorn kunt bestellen. Popcorn is namelijk enkel gezond als het op de juiste manier bereid wordt. Zo is het belangrijk dat de popcorn met olie en niet met boter gemaakt wordt. En popcorn die u in de magnetron maakt, bevat weer twee keer zoveel calorieën als popcorn die u gewoon in een pan poft.

Maar hoe gezond u de popcorn ook maakt, natuurlijk geldt ook hier: met mate. Zo is het bijvoorbeeld niet de bedoeling dat u groente en fruit voortaan links laat liggen en door de popcorn vervangt. Deze bevatten namelijk weer andere stoffen die niet in popcorn zitten, maar die u wel nodig heeft.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.