Bijenpollen

Bijenstuifmeelpollen werden door de eeuwen heen unaniem door de meeste volkeren beschouwd als een geheimzinnige stof, een geschenk van de natuur in de hoogste vorm die de mensen hun jeugd, vitaliteit en gezondheid verschafte. In allerlei heilige geschriften alsmede door de archeologie gevonden manuscripten wordt stuifmeel en honing geprezen als bron voor jeugdige energie, vitaliteit en gezondheid.
Wat is stuifmeel? Stuifmeel is een uiterst fijn poeder dat het mannelijk deel van een bloem vormt. Bijen verzamelen dit poeder, voegen er wat nectar aan toe en brengen het naar de korf. Daar wordt het gebruikt als een zeer krachtig opbouwvoedsel voor het volk en de koningin.
Dit stuifmeel nu, wordt gezien als een verbazingwekkend belangrijke bron van krachtige vitamines, mineralen, aminozuren en sporenelementen, terwijl deze stof daarnaast elementen bevat die de vitaliteit verbetert en het herstel bevordert. Het wordt door de imkers gewonnen uit de bijenkorven en wordt op de markt gebracht in tablet- of capsulevorm omdat dit de meest effectieve manier is om te gebruiken.

Krijgt uw lichaam genoeg vitaliserende stoffen binnen?
Het menselijke lichaam heeft om goed te kunnen functioneren, dagelijks een behoorlijk aantal bouwstoffen en andere vitaliserende elementen nodig. Die stoffen en elementen kunnen wij uit onze voeding halen indien zij daarin aanwezig zijn. Wat betreft stoffen zoals eiwitten, vetten, suikers, koolhydraten etc., zal dit weinig problemen geven. Anders staat het met de even belangrijke stoffen zoals vitamines, mineralen, enzymen en sporenelementen.
Van sommige van deze stoffen hebben wij maar minimale hoeveelheden nodig, moeten wij echter deze vitaliserende stoffen ontberen, dan kunnen er op den duur allerlei gebrekssymptomen ontstaan. In de praktijk blijkt dat deze stoffen niet altijd in voldoende mate in onze voeding aanwezig zijn en dat onze behoefte aan deze stoffen groter is dan tot nu toe werd aangenomen.
Ook is het zo, dat sommige voedingsproducten de nare gewoonte hebben meer uit ons lichaam te halen dan er in te brengen, waardoor er eveneens een tekort kan ontstaan. Door middel van een aantal voorbeelden zullen wij uiteen zetten wat er mis kan gaan.

Kunstmest heeft de nare eigenschap bepaalde nuttige schimmels in de bodem te doden. Deze schimmels werken normaliter samen met de planten. Graan bijvoorbeeld, zorgt er met behulp van deze schimmels voor dat bepaalde belangrijke mineralen in de plant worden opgenomen. Zijn deze schimmels niet aanwezig (bv. tengevolge van gebruik van kunstmest), dan neemt de plant deze mineralen nauwelijks op, waardoor de zaden van deze plant (waar o.a. ons brood van wordt gemaakt) de mineralen ook moeten ontberen zodat ons voedsel verarmt. Ook het bereiden van onze voeding met allerlei chemicaliën (kleurstoffen, smaakstoffen, conserveringsmiddel etc.), vernietigt veel van de aanwezige vitale stoffen.
Een ander probleem vormt onze behoefte aan vitale stoffen.
Dit is voor ieder mens verschillend; niemand bevindt zich in dezelfde situatie en heeft dezelfde lichamelijke behoefte. Bent u bv. een stevige roker, dan heeft u een grotere behoefte aan vitamine C dan normaal. Een sigaret kost ons lichaam 30 mg. vitamine C. Onze dagelijkse opname bedraagt meestal niet meer dan 60-80 mg., dus u kunt zelf uitrekenen wat u tekort komt. Als u een zeer druk bestaan hebt met veel spanningen en stress situaties, dan heeft uw lichaam een grotere behoefte aan vitamine van het B-complex.

Zo zijn er tientallen voorbeelden op te noemen van situaties waarin mensen meer behoefte hebben aan vitale stoffen dan normaal. Medicijngebruik bv. doet een behoorlijke aanslag op de vitaminehuishouding.
Het bekende verhaal dat uw voeding kan voorzien in uw dagelijkse behoefte aan vitale stoffen gaat dus niet altijd op. Het hangt sterk af van uw situatie en die kent u zelf het best.

Een voorbeeld: Witte geraffineerde suiker, de slechtste zoetstof die er is, onttrekt grote hoeveelheden vitaminen van het Bcomplex aan het lichaam, waardoor ons zenuwstelsel verzwakt. Witte geraffineerde suiker is een incomplete stof en kan alleen in ons lichaam worden omgezet door grote hoeveelheden van het B-complex aan ons lichaam te onttrekken.
Andere incomplete voedingsmiddelen doen hetzelfde. Wit meel (spaghetti, gebak, koek, wit brood, macaroni etc.) is ook een incomplete stof die alleen in ons lichaam kan worden omgezet met behulp van vitamines en mineralen die het onttrekt aan ons lichaam.
Het ontbreken van noodzakelijke stoffen gedurende langere tijd, leidt tot vroegtijdig veroudering en kan de oorzaak zijn van een aantal gebreks-symptomen. Het is daarom belangrijk er voor te zorgen dat evt. tekorten in onze dagelijkse voeding worden gedekt. Ook een grotere behoefte aan vitale stoffen moet worden gedekt en dit kan d.m.v. een aanvulling die naast de dagelijkse voeding kan worden ingenomen.
De schrijver Carlson Wade, die veel informatie heeft verzameld in zijn boek “Bijenstuifmeel en uw gezondheid”, geeft een analyse van de stoffen die tot nu toe zijn ontdekt in stuifmeel.

Vitaminen: Provitamine A, B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B6 (pyridoxine), Pantotheenzuur, Biotine, B12(cyanocobalamine), Foliumzuur, Choline, Inositol, C, D, E, K, Rutine. Mineralen: Calcium, Fosfor, Kalium, Zwavel, Natrium, Chloor, Magnesium, IJzer, Mangaan, Koper, Jodium, Zink, Silicium, Molybdeen, Borium, Titaan. Overige bestanddelen: Nucleïnezuren, Flavonoïden, Fenolzuren, Tarpenen, Nucleosiden, Auxinen, Fructose, Glucose, Brassins, Gibberellins, Kininen, Vernine, Guanine, Xanthine, Hypoxanthine, Nucleïnen, Aminen, Lecithine, Xanthophyll, Crocetin, Zeaxanthin, Lycopene, Hexodecanal, Alfa-Aminobutinezuur, Monoglyceriden, Diglyceriden, Triglyceriden, Pentosen. Enzymen en co-enzymen: Amylase, Diastase, Saccharase, Pectase, Fosfatase, Catalase, Diasforase, Cozymase, Cytochrome systems, Lactaatdehydrogenase, Pepsine, Succinyldehydrogenase, 24 oxidoreductasen, 21 transferasen, 33 hydrolasen, 11 lyasen, 5 isomerasen, Trypsine. Eiwitten/aminozuren: Isoleucine, Leucine, Lysine, Methionine, Fenylaline, Threonine, Tryptofaan, Valine, Histidine, Arginine, Cystine, Tyrosine, Alanine, Asparaginezuur, Glutaminezuur, Hydroxyproline, Proline, Serine.

Wat betreft de concentraties van deze stoffen is de som van het totaal belangrijker dan het gewicht per stof in miligrammen.

Bijenpollen en ouderdom
Onderzoekingen hebben aangetoond dat bijenpollen het zgn. regenereren of vernieuwen van het organisme stimuleert en het ouder worden vertraagd. In het boek “Bijen in dienst van de mensheid”, zegt Dr. Joirisch dat bijenstuifmeel preventieve en opbouwende eigenschappen heeft. Het is een krachtig versterkend middel in biologisch opzicht met vernieuwde krachten voor het organisme. Stuifmeel en het uiterlijk Door het innemen van stuifmeelpollen, wordt de schrale en oud uitziende huid weer stevig en glad. Uw huid gaat er jonger uitzien. Uw huid wordt minder gevoelig voor rimpels. Dit alles werd ontdekt door de Zweedse arts Lars Erik Essen uit Halsingborg, die beschouwd wordt als de pionier in het gebruik van dit jeugdig makend voedsel. Stuifmeel beschermt op effectieve wijze tegen dehydratie en brengt nieuw leven in de uitgedroogde cellen. Het doet rimpels verdwijnen en stimuleert de bloedtoevoer naar alle cellen in de huid, omdat het een hoog gehalte Nucleinezuren (RNA en DNA) bevat.

Stuifmeel en atleten
Bijenstuifmeel wordt door veel wetenschappers op sportgebied erkend als een voedsel dat op gezonde wijze het prestatieniveau kan verhogen. Het is beslist geen wondermiddel of doping. Het is bijzonder rijk voedsel dat op een natuurlijke wijze het lichaam DE stoffen geeft die het nodig heeft om een topprestatie te leveren. Bijen gebruiken zelf stuifmeel als voedsel en wie bewondert niet de ijver en het uithoudingsvermogen van de bijen? Bijenstuifmeel bevat bv. een hoog gehalte aan het natuurlijke Asparaginezuur, dit is een belangrijk Aminozuur dat door het lichaam wordt gebruikt om de vermoeidheid te bestrijden. Ook is het zo dat medische tests hebben uitgewezen dat het Hemoglobinegehalte (rode bloedkleurstof die de zuurstof in het bloed vervoert) van het bloed EN het aantal rode bloedlichaampjes, worden vermeerderd door het gebruik van stuifmeel, waardoor het bloed meer zuurstof kan bevatten, wat een groter uithoudingsvermogen geeft en een sneller hestel na een sportprestatie. Bovendien en dit is zeer belangrijk en niet alleen voor sportmensen, versterkt stuifmeel het bindweefsel, het maakt het sterker, zodat blessures minder kans hebben.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.