Alle Cyprioten krijgen een basisinkomen

anastasiadesDe Cypriotische president Nicos Anastasiades heeft aangekondigd dat alle inwoners van zijn land volgend jaar een basisinkomen krijgen.

De hoogte van het basisinkomen wordt gebaseerd op de basisbehoeften van iedere burger en ieder huishouden, denk aan kleding, consumptie en elektriciteit.

Het basisinkomen geeft economisch zwakkere groepen van de bevolking bovendien het recht op huisvesting, aldus de president. Onvoorziene uitgaven, zoals noodzakelijke reparaties aan woningen en gemeentebelastingen, worden ook opgenomen in het basisinkomen.

Gepensioneerden krijgen meer

Het basisinkomen, dat hoogstwaarschijnlijk in juni 2014 wordt ingevoerd, staat geheel los van leeftijd, klasse of de professionele situatie. Ook afgestudeerde studenten en zelfstandig ondernemers die geen werk kunnen vinden zullen een basisinkomen krijgen. Mensen die wel een baan hebben, maar minder dan het basisinkomen verdienen krijgen een aanvullend inkomen.

Veel gepensioneerden met een laag pensioen gaan meer geld krijgen, aldus Anastasiades. Het basisinkomen wordt gefinancierd met allerlei verschillende toeslagen die door ministeries en agentschappen in rekening worden gebracht.

Trojka is akkoord

De president zei dat de hoogte van het basisinkomen op een objectieve en wetenschappelijke manier zal worden berekend. Voor het eerst kunnen Cyprioten die werkloos raken op een waardige manier blijven leven omdat ze recht hebben op een basisinkomen. Ondertussen wordt voor iedere werkloze gezocht naar een passende baan.

Anastasiades zei dat de trojka – die bestaat uit afgevaardigden van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) – het voorstel van de regering ‘tot een moderne formulering van het welvaartsbeleid’ heeft geaccepteerd.

Bron: niburu.nl

Dit vind je misschien ook leuk...