Vegetarische Slager maakt vlees van 100% Nederlandse groente

VegetarischeSlager_CherGlaser1Vandaag presenteerde de Vegetarische Slager twee nieuwe vleesvervangers die volledig zijn gemaakt van wortelen, uien, aardappelen en Nederlandse peulvruchten. Flexitariër Frissewind had namens hetkanWel de eer om de Biefstuckreepjes en Gerookte Speckjes te proeven bij een exclusieve tasting. Een wereldprimeur.

 

Verwachtingsvol kijkt Cher Glaser, medewerkster van de Vegetarische Slager, naar me als ik mijn eerste happen neem van de Gerookte Speckjes. “Het is lekker, maar het zijn nét geen spekjes, die zijn iets zouter”, oordeel ik. Het blijkt dat dit commentaar al meer is geuit. Chef slager Paul Blom ligt niet wakker van mijn opmerking. “Zout toevoegen is ons kleinste probleem.”

Dan zet hij een bord met Biefstuckreepjes op tafel. Weer volgt Cher Glaser mijn proeven nauwlettend. Ze lacht breeduit als ik mijn mening geef: “Dit is heerlijk, het is echt vergelijkbaar met kleine stukjes biefstuk.”

Bij het maken van de Biefstuckreepjes en Gerookte Speckjes worden geen additieven zoals gluten of E-nummers gebruikt, je proeft vlees terwijl de ingrediënten van 100% regionaal geteelde groenten afkomstig zijn. Het eiwitgehalte is gelijk aan dat van kippenvlees, verder hebben de vleesvervangers een bijzonder laag vetgehalte (<2%) en bevatten ze een grote hoeveelheid belangrijke voedingsvezels.

Eiwittransitie

De Vegetarische Slager brengt sinds 2010 plantaardig vlees op de markt, onder andere gemaakt van soja en lupine. Ondernemer Jaap Korteweg wil de voedselketen verkorten door plantaardige eiwitten rechtstreeks te benutten en niet eerst een omweg te laten maken via slachtdieren. “We moeten dieren uit de keten kunnen halen.”

Frissewind proeft vlees van 100% Hollandse groente

Enthousiast vervolgt hij: “Het is een bekend verhaal dat 70% van het landbouwareaal wordt gebruikt voor veevoer. Daardoor is er zeven keer zoveel land nodig voor de productie van rundvlees als voor de productie van onze Biefstuckreepjes. Met dit Nederlandse groentenvlees zetten we dus een forse stap om een groeiende wereldbevolking te kunnen voeden met het huidige landbouwareaal.”

Er is vanuit het buitenland al veel interesse in de producten van de Vegetarische Slager. In Amerika wordt gedacht aan een Vegetarian Butcher en ook vanuit India komen veel aanvragen. “Het wordt nu vaak voorgesteld als een probleem dat mensen in China en India ook steeds meer vlees gaan eten. Maar stel je voor dat we dit daar als een luxe product aan de man kunnen brengen: de nieuwste innovatie uit het Westen. Dan slaan ze daar gewoon een ontwikkelfase over. Vergelijk het met de snelle opkomst van de smartphone daar, ze hebben het PC-tijdperk gewoon overgeslagen.”

Louise Fresco

Maar iemand als de gezaghebbende wetenschapper Louise Fresco is van mening dat we de wereld niet kunnen voeden met biologische producten. Ook ziet zij de wereldbevolking niet snel overschakelen op een vegetarisch menu. “Louise Fresco is niet helemaal bij met de laatste ontwikkelingen. Als je een alternatief hebt dat lekkerder is, kan het wel eens heel anders uitpakken. Wij horen van top-koks en culinaire journalisten dat ons product echt goed smaakt. Ze moet gewoon eens lekker komen eten.”

 

Bron: www.hetkanwel.net

Dit vind je misschien ook leuk...