Teflon en de gevaren van de anti-aanbakpan

TeflonTeflon en de gevaren van de anti-aanbakpan.

Wat is Teflonkoorts?
In de fabrieken van Dordrecht gebruikt men Teflon poeder.
Als dit poeder, ook al is het maar een heel klein beetje, aan je vingers komt en je gaat dan een sigaretje rollen krijg je de Teflonvibraties.
Het teflon poeder gaat décomposeren door de hitte van de sigaret en er ontstaan zeer giftige dampen.
Gedurende een kwartier gaat men vibreren, trillen en bibberen doorheen heel het lichaam.
Ook de anti-aanbakpannen dateren uit de tijd dat we dachten dat vetten alleen maar dikmakers zijn. Vandaag weten we gelukkig beter.

Gezonde vetten zijn een must voor onze gezondheid en een must voor een slank lichaam. We hebben zelfs 2 keer meer gezonde vetten nodig dan eiwitten.
Een portie gezonde olie of vet in de pan zal je goed doen en anti-aanbakpannen moet je mijden als de pest. Ze zijn uiterst giftig.
Want het aanbrengen van een anti-aanbaklaag is een uiterst ingewikkeld chemisch proces. Een laag die niet plakt, hechten aan een pan is namelijk niet zo logisch. Ook de productie is bangelijk vervuilend. Fabrikant Du Pont is reeds akkoord om $345 miljoen schadeloosstelling te betalen aan 60.000 in woners van West Virgina en Ohio wegens het vervuilen van leidingwater met PFOA, een chemische stof die gebruikt wordt bij de productie van Teflon.
En zoals iedereen wel vermoedt: door het gebruik komen er deeltjes van de anti-aan bakstof in onze gerechten terecht. Want wat de fabrikanten telkens opnieuw ook mogen schreeuwen,anti-aanbakpannen verslijten wel degelijk en ze verslijten snel. Zelfs als je ze correct gebruikt en je krassen tracht te voorkomen, verslijten ze en komen er deeltjes in het eten en dus in je lichaam.

Wat vele mensen misschien niet eens weten:
Bij het bakken met teflon pannen komen er uiterst giftige gassen vrij. Tijdens de feestdagen wanneer er veel Teflon gourmetstelletjes uit de kast gehaald worden, sterven meer kanaries en papagaaien. Kanaries werden vroeger door mijnwerkers gebruikt om de luchtkwaliteit in de mijn te controleren. De kleine longcapaciteit maakt vogels veel gevoeliger voor toxische stoffen. Om deze reden gebruikten mijnwerkers kanaries. Als de kanarie ziek werd of stierf, werd het heel gevaarlijk voor de mijnwerkers.Anti-aanbakgassen zoals Polytetraflourethylene van Teflon veroorzaken longbloedingen en zijn vaak dodelijk voor kanaries. Daarom zijn anti-aanbakpannen stille moordenaars want je hoort ze niet. Niet alleen
Teflon, het merk van De Pont maar ook Silverstone, Fluron, Supra, Excalibur, Greblon, Xylon, Duracote, Resistal, Autograph en T-Fal zijn uiterst giftige anti-aanbaklagen.
Een beetje kokosnootolie of roomboter in een roestvrij stalen of geëmailleerde pan is veel gezonder en zoveel minder milieubelastend.

De uiterst schadelijke dampen van de anti-aanbakpan
Bij verhitting van de anti-aanbaklaag verandert deze van structuur. In twee tot vijf minuten wordt een anti-aanbakpan zo heet dat de anti-aanbaklaag toxische stoffen afgeeft en de toxische dampen zich verspreiden. Hoe langer je ze gebruikt, hoe sneller ze beschadigen. Tijdens die verhitting komen deze dampen in het voedsel en in de lucht van de kamer terecht. Anti- aanbakpannen worden snel uiterst giftig als je ze op het vuur zet zonder dat er voeding in zit. De geur die dan vrijkomt kan zelfs voor ademhalingsproblemen zorgen.
Du Pont erkent dat teflondampen dodelijk zijn voor vogels maar ‘er is zoveel dodelijk’, zeggen ze erbij. De wetenschappers bij Du Pont geven toe dat de polymere gassen van Teflon koorts, moeheid, ademnood, hoofdpijn, verkoudheid en een drukkend gevoel op de borst kunnen veroorzaken bij een temperatuur vanaf 24 à 26 °C. Maar tegenstanders van de Anti-aanbakpan gaan veel verder.

Welke schadelijke stoffen en dampen komen vrij bij het bakken in anti-aanbakpannen?
TFE: kankerverwekkend;
HFP: vermindert de immuniteit en veroorzaakt leverstoornissen;
TFA: draagt bij tot osteoporose en gewrichtsproblemen, vervet de lever en wordt in baby’s 2 tot 6 keer meer opgeslagen dan bij de moeder.
DFA: uiterst toxisch voor de nieren;
MFA: uiterst toxisch, veroorzaakt onregelmatige hartslag en is zelfs dodelijk tussen de 0,7 en 2,1mg/kg.
PFOA: breekt niet af in het milieu en is terug te vinden in 92% van de mensen. Het is zelfs dodelijk voor koeien als deze vervuild eten of drinken krijgen.
SIF4: toxisch voor de longfunctie.
PFIB: toxisch voor de longfunctie.
COF2: wordt ook gebruikt als chemisch oorlogswapen en irriteert de ogen, de neus en de oren.
HF: vermoeidheid, veroorzaakt onregelmatige hartslag, vermindert de opname van calcium en is in hoge doses dodelijk.
CF3COF: vergroot de lever en geeft een onregelmatige bloedsuikerspiegel.
OFCB: veroorzaakt onregelmatige hartslag, bewusteloosheid en in hoge doses de dood.
CF4: warmt de wereld 6000 maal sneller op dan koolstofdioxide en blijft 50.000 jaar in het milieu;
C-8: kankerverwekkend en bij kinderen worden er grotere gehaltes in het bloed teruggevonden.
Dus weg met de anti-aanbakpan!

Dit vind je misschien ook leuk...