Zoetstof verandert mogelijk hoe ons lichaam met suiker omgaat

splenda-zoetstofZoetstof zou bij langdurig gebruik wel eens kunnen leiden tot diabetes type twee. Dat suggereert nieuw onderzoek naar de veelgebruikte zoetstof sucralose.

Zoetstof in minieme porties kan eten en drinken zoeter maken zonder dat de hoeveelheid calorieën toeneemt. Maar de zoetstof lijkt toch wat meer te doen in het lichaam dan gedacht. “Kunstmatige zoetstof is niet passief, het hééft een effect,” zegt Yanina Pepino, hoofdauteur van de studie aan Washington University School of Medicine.

Het onderzoek Zeventien volwassenen met ernstig overgewicht (obesitas) deden mee aan het kleine onderzoek. Gemiddeld hadden zij een BMI van net over de tweeënveertig. Bij een BMI van dertig of meer heeft iemand obesitas. De deelnemers hadden geen diabetes en gebruikten normaal gesproken geen kunstmatige zoetstof. De onderzoekers kozen juist voor mensen met ernstig overgewicht, omdat zij vaak geadviseerd worden om met zoetstoffen hun calorie-inname te verlagen. Met het onderzoek dat in Diabetes Care staat, wilden Pepino en haar collega’s achterhalen of de combinatie van sucralose en glucose effect zou hebben op insuline- en bloedsuikerniveaus.  Lees meer

Dit vind je misschien ook leuk...