Stroom uit het niets: apparaat vangt energie op uit omgeving

nanogeneratorEnergie is overal om ons heen: de pompbeweging van het hart, de TL-lamp in een kantoorgebouw of de beweging van bloedcellen door het lichaam.

Dr. Zhong Lin Wang van het Georgia Institute of Technology heeft een manier ontdekt om deze energie op te slaan. Hij heeft de eerste hybride cel ontwikkeld die energie van beweging en zonlicht kan opvangen.

Omdat deze energie vrij voorradig is hebben deze piepkleine cellen de potentie om onze stroomvoorziening drastisch te veranderen.

Piëzo-elektrisch effect

Al onze elektrische apparaten, van medische sensors tot rekenmachines, hebben een constante toevoer van energie nodig. Dat gebeurt veelal door middel van batterijen of voedingen. De hybride cel werkt op nanoschaal en kan in biomedische sensors, mobiele telefoons en andere apparaten worden verwerkt.

De zogeheten nanogenerator die Wang heeft ontwikkeld is gebaseerd op het piëzo-elektrisch effect, het vermogen van sommige materialen om een elektrisch potentiaalverschil op te wekken wanneer er een mechanische spanning op uitgeoefend wordt.  Lees meer

Dit vind je misschien ook leuk...