Syrië is een “sta in de weg” voor gas pijpleiding

gaspipelineAlle tekenen wijzen erop dat de situatie rond Syrië zal uitmonden in een confrontatie tussen de twee supermachten, Amerika en Rusland.

Dat heeft dan niets te maken met een burgeroorlog in Syrië, maar álles met een geplande gas pijpleiding van Qatar naar Turkije.

Rusland is zijn geduld aan te verliezen en in opdracht van Poetin is de drastische stap genomen om het alert niveau te verhogen van wat zij noemen “local war” naar “regional war”.
Waarschijnlijk als gevolg hiervan zijn voor het eerst in tientallen jaren Russische oorlogsschepen van de Pacific vloot naar de Middellandse Zee gestuurd. Volgens de laatste berichten zijn ze het Suez kanaal gepasseerd en op weg naar de haven van Limasol op Cyprus.
Zaken lijken wat Rusland betreft behoorlijk geëscaleerd te zijn na het bezoek van de Israëlische premier Netanyahu aan Rusland eerder deze week. Poetin heeft hem toen in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk gemaakt dat Rusland niet zal tolereren dat Syrië wordt aangevallen, niet door Amerika/NAVO en niet door Israël.
Op zijn beurt schijnt Netanyahu gezegd te hebben door te gaan met aanvallen op Syrisch gebied in het geval mocht blijken dat de regering aldaar wapens levert aan Hezbollah.
Dan natuurlijk nog de vraag welke rol Turkije hierbinnen speelt. Vorig jaar nog gezworen vijanden met Israël en nu lijken het weer twee handen op één buik. Wat is hun belang? Misschien wordt dat duidelijk als we kijken naar de rol die Qatar speelt binnen dit spel.
Eén van de aanwakkeraars van het eerste uur in dit conflict is Qatar. Dit kleine gasrijke land heeft inmiddels al 3 miljard Dollar geïnvesteerd gedurende de afgelopen twee jaar in het ondersteunen van Syrische rebellen. Dit is meer dan welke overheid dan ook.
Qatar bezit de op drie na grootste gasreserves ter wereld, en hun inmenging in Syrië heeft alles te maken met een gasleiding die er moet komen richting Turkije, wat niet lukt omdat Assad in de weg zit.  Lees meer

Dit vind je misschien ook leuk...