Wie zoet is krijgt.. ADHD..?

Iedereen weet dat kinderen uiterst hyper kunnen worden van zoetstoffen, kunstmatige zoetstoffen, maar ook kleurstoffen.. Hoe we dat weten..? Nou via-via, zoals dat meestal gaat, toch? Maar regelmatig waarschuwen ook artsen voor het gebruik van deze additieven, die natuurlijk vooral in kleur- en smaakrijke snoepwaar te vinden zijn, maar ook in alle andere levensmiddelen zijn toegestaan..

Want we praten over het voldoen aan de Europese wetgeving middels de zg. E-normering. Maar wat nou als  al wetenschappelijk gebleken is dat bepaalde stoffen gewoon UITERST GEVAARLIJK zijn, maar nog steeds zijn toegelaten? Dat op basis van dit wetenschappelijke onderzoek de betreffende stoffen al lang verboden hadden moeten worden?

Gaan we dan maar dóór om onze kinderen gewoon als ‘tégengif’ ADHD-medicijnen te geven..? Ze volstoppen met ADHD-pilletjes, ‘Ritalin’ en andere rommel..?

Lees dit verhaal:

* * *

Wetenschappelijk rapport uit 2007 :

6 kleurstoffen oorzaak van ADHD (hyperactiviteit)

De FSA (Food Standards Agency) verzocht al in 2008 om tegen eind 2009 zes (6) kunstmatige kleurstoffen te verbieden. Ook ging er een waarschuwing uit naar de ouders m.b.t. de gevaren van deze E-nummers.
Met name de kleurstoffen uit het onderstaande overzicht met daarbij de E-211 (Natriumbenzoaat) worden in verband gebracht met hyperactiviteit (ADHD), zoals aangetoond in een £ 750.000  kostende studie door de Southampton Universiteit, DIE AL IN 2007 werd uitgevoerd..!

De onderzoekers schatten dat  ADHD met maar liefst 30% zou kunnen worden teruggebracht wanneer producenten deze toevoegingen zouden weglaten uit hun produkten. Hier zijn alle additieven die uit dit onderzoek naar voren kwamen, bekend als de:

‘Southampton Six’:

E-110 : Zonnegeel FCF

E-122 :  Azorubine

E-102 : Tartrazine

E-124 : Ponceau 4R

E-104 : Chinolinegeel

E-129 : Allura rood AC

+

 

E-211 : Natriumbenzoaat

Deze laatste, E-211, NatriumBenzoaat is opgenomen in de lijst met additieven waarvan medisch onderzoek aantoonde dat ze hyperactitivteit in de hand werken. De genoemde studie van de Universiteit van Southampton concludeerde dat benzoaat in combinatie met andere additieven de hyperactiviteit van kinderen verhoogde. In bijvoorbeeld de groep van 3-jarige peuters, werd een verhoging van de hyperactiviteit gemeten tot wel 20%,  nádat deze kindjes drankjes met benzoaat hadden gedronken.

Haribo: één van de vele leveranciers van ADHD-snoepgoed

De E-211, die als Natrium-Benzoaat in drankjes wordt gedaan, kan de vitamine C, die in dezelfde drankjes aanwezig is, omvormen tot het kankerverwekkende benzeen. En daarnaast kan benzoaat leiden tot hyperactiviteit, celstructuurbeschadigingen en de natuurlijke darmflora ontregelen.

Deze dranken bevatten nog steeds deze E-211:

  • Cola Everyday,
  • Boxer Cola,
  • Danone Vitalinea,
  • Sprite,
  • Sprite Zero,
  • Orangina en
  • Gini Lemon.

Een waarschuwing is dus op zijn plaats!! Let vooral ook op het bekende, bij kinderen o zo geliefde, snoepgoed van HARIBO (HAns RIegel aus BOnn). Het zit letterlijk ‘bomvol’ E-nummers en verschillende soorten van deze Haribo’s, hebben zelfs meer dan 12  dubieuze toevoegingen, waaronder de hierboven genoemde ‘Southampton 6′..!)

 

Bronnen:

Britse overheid nieuwsarchief

Artikel uit ‘The Lancet’

Artikel uit ‘The Independent’

Artikel over Benzoaat uit Foodnews.

wanttoknow

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.