Nieuwe stof tegen multiresistente bacteriën

De onderzoekers isoleerden een stof, kaempferol-3-O-alfa-l-(2,4 bis-E-p-coumaroyl)rhamnoside, uit de bladeren van de Persea lingue en bekeken het effect van deze stof op de NorA-transporter, een transporteiwit dat aanwezig is in bacteriën. NorA heeft de functie om het voor de bacterie giftige antibioticum via de celwand uit de cel te pompen, waardoor de bacterie beter kan overleven. Bij antibiotica-resistente bacteriën (waaronder de MRSA-bacterie) is dit transporteiwit in groten getale aanwezig, waardoor het antibioticum niet zijn taak niet goed kan uitvoeren, namelijk het vernietigen van de bacterie. Al langere tijd wordt er onderzoek gedaan naar stoffen die in staat zijn NorA te remmen. Tot nu toe is er nog geen stof op de markt die voldoende effectief is.

De bladeren van de Persea lingue worden door de Mapuche, de inheemse bevolking van een bepaald gebied in Chili, al lang gebruikt om wonden, die vaak veroorzaakt worden door Staphylococcus aureus, te genezen. Dit bracht de onderzoekers op het idee voor het bovengenoemde experiment.

Uit het onderzoek blijkt dat de kaempferol-rhamnoside het effect van het antibioticum ciproflaxine op een gemuteerde stam van S.aureus, waarin NorA overmatig aanwezig is, versterkt met een factor 8. Ook in de E.coli bacterie bleek de stof NorA te remmen. Aangezien de Mapuche de bladeren van de Persea lingue met de kaempferol-rhamnoside al lange tijd gebruiken, wordt verondersteld dat de stof niet giftig is voor de mens. Echter, tot nu toe is dat nog niet wetenschappelijk bewezen. Bij muizen blijkt de stof (20 mg/kg/dag) geen negatief effect te hebben.

De Deense wetenschapper Jes Gitz Holler is gepromoveerd op dit onderzoek, dat in februari dit jaar is gepubliceerd in het Britse ‘Journal of Antimicrobial Chemotherapie’.

Holler JG et al: Novel inhibitory activity of the Staphylococcus aureus NorA efflux pump by a kaempferol rhamnoside isolated from Persea lingue Nees; J. Antimicrob. Chemother. 6 februari 2012 (Epub ahead of print)

Dit vind je misschien ook leuk...