Kamer stemt tegen nieuwe genetisch aangepaste maïssoort

Een ruime Kamermeerderheid heeft zich geschaard achter een motie van de Partij voor de Dieren tegen de toelating van een nieuwe genetisch gemanipuleerde maïssoort in de Europese Unie.

MaissoortDe Nederlandse regering wilde zich in Brussel onthouden van stemming over het omstreden gewas, maar daar ging de Kamer niet mee akkoord.

Nu de motie is aangenomen, zal Nederland duidelijk stelling moeten nemen tegen de toelating van genetisch gemanipuleerd maïs van chemiereus DuPont Pioneer, de grootste producent van genetisch gemanipuleerde zaden in de Verenigde Staten.

Koerswijziging

Morgen gaat de Raad Algemene Zaken zich buigen over de toelating van maïssoort 1507. Dankzij de motie zal minister Timmermans van Buitenlandse Zaken namens Nederland tegen toelating van dit gewas in de EU moeten stemmen.

“De verschuiving van de Nederlandse positie in het debat over gentech is historisch,” licht indiener van de motie Esther Ouwehand (PvdD) toe. “Waar Nederland tot nu toe tot de verdedigers van gentech behoorde, moet de regering zich nu scharen in het tegenkamp. Een belangrijke koerswijziging die ook in andere nationale parlementen niet onopgemerkt zal blijven.”

In het debat over genetisch aangepaste gewassen in Europa speelt Nederland een grote rol. Steeds meer EU-lidstaten willen geen teelt of import meer toestaan vanwege de grote risico’s die kleven aan genetische manipulatie. De Nederlandse regering stemde tot nu toe altijd voor toelating van gentech in de EU. Ook in andere landen, waaronder Duitsland, is nu sprake van een koerswijziging.

Gifproducerende plant

Als gevolg van de controverse liggen besluiten over de toelating van nieuwe transgene gewassen al enige tijd stil. Pioneer heeft via de rechter afgedwongen dat de EU voor half februari een besluit moet nemen over de maïssoort, die door middel van genetische manipulatie is omgetoverd tot een gifproducerende plant.

Als de EU groen licht geeft, mag de maïssoort in alle lidstaten worden verbouwd, ook in landen die er fundamentele bezwaren tegen hebben.

Bron: Partijvoordedieren.nl Foto: Flickr/1DM38314

Dit vind je misschien ook leuk...