Homeopathie werkt echt en is goedkoper dan reguliere zorg

homeopathieOok al is het de vestigingsplaats van twee farmaceutische giganten, toch neemt Zwitserland een krachtig standpunt in ten voordele van de homeopathie.

De regering vergoedt dit nu via de nationale zorgverzekering. Uit de grondigste evaluatie die ooit door een overheidsinstantie is uitgevoerd kwam naar voren dat homeopathie echt werkt.

Bovendien blijkt homeopathie veel kosteneffectiever te zijn dan de reguliere geneeskunde. Bijna twee derde van alle artsen in Zwitserland hecht waarde aan alternatieve geneeskunde, 40 procent maakt er gebruik van en 85 procent wil dat alternatieve therapieën worden opgenomen in het nationale vergoedingensysteem.

Ontmaskeren

In 1998 was de Zwitserse overheid al van plan de zorgverzekering uit te breiden met een aantal alternatieve behandelingen, zoals homeopathie, traditionele Chinese geneeskunde en kruiden- en antroposofische geneeskunde.

Wetenschappers van de Duitse Universiteit van Witten/Herdecke en de Pan-Medion Foundation in Zürich keken onder meer naar grote preklinische studies, gerandomiseerde dubbelblinde placebogecontroleerde onderzoeken bij mensen, systematische overzichtsstudies, meta-analyses en epidemiologische studies.

Onderzoek naar homeopathie wordt vaak gedaan door artsen en wetenschappers die niet weten welke behandelingen het beste werken bij welke patiënten. Veel grote studies die homeopathie lijken te ontmaskeren zijn daarom gedoemd te mislukken.

Beter en goedkoper

Na de analyse van alle gegevens kwam de groep onder leiding van Gudrun Bornhöft en Peter F. Matthiesen tot de conclusie dat homeopathische middelen van hoge potentie ‘regulerende en specifieke veranderingen in cellen of levende organismen’ kunnen veroorzaken. Daarnaast worden de effecten van homeopathische middelen ondersteund door klinisch bewijs en zijn ze veilig te noemen.

Er is volgens het tweetal voldoende bewijs voor de klinische werking en de veiligheid van homeopathie. Ze vinden homeopathie veel zuiniger in vergelijking tot reguliere behandelingen.

Daarnaast bleek dat artsen die gespecialiseerd zijn in homeopathie tenminste 15 procent goedkoper zijn dan reguliere artsen. Ook bij vergelijking voor behandelingen voor specifieke ziektes bleek homeopathie goedkoper. Homeopathie leidt bovendien tot minder afhankelijkheid van medicijnen.

Krachtig signaal

Ondertussen is de Europese Unie – aangespoord door de farmaceutische industrie – bezig voedingssupplementen en alternatieve therapieën te verbieden of drastisch aan banden te leggen. De Zwitsers geven een krachtig signaal af aan de farmareuzen, die continu proberen de alternatieve geneeskunde in diskrediet te brengen.

Bron: Medischdossier.org

Dit vind je misschien ook leuk...