Koriander zuivert drinkwater

Bloeiende_korianderUit nieuw onderzoek is gebleken dat een veel gebruikt ingrediënt in de Mexicaanse en Zuidoost-Aziatische keuken kan worden gebruikt om op een goedkope manier drinkwater te zuiveren.

Douglas Schauer van het Ivy Tech Community College in Indiana zei dat koriander lood en andere giftige metalen uit vervuild water kan verwijderen.

Schauer legde uit dat koriander – ook wel ketoembar, coander of wantsenkruid genoemd – in grote hoeveelheden voorkomt in landen die problemen hebben met vervuild water. De specerij is gemakkelijk te krijgen en goedkoop.

Peterselie

“Als de filters van een waterzuiveringsapparaat moeten worden vervangen kun je naar buiten gaan om koriander te plukken en heb je een nieuw filter om het water te zuiveren,” zei hij.

Het geheim van koriander zit mogelijk in de structuur van de microscopische celwand van de plant. Die is namelijk ideaal om zware metalen te absorberen. Ook andere planten met een soortgelijke structuur, waaronder peterselie, kunnen mogelijk fungeren als ‘biospons’.

Beter

Uit kleinschalige experimenten in Mexico is gebleken dat koriander het water beter zuivert dan de conventionele waterzuiveringsinstallaties. Het onderzoek is gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de American Chemical Society.

Koriander wordt in België en Nederland voornamelijk gebruikt in gerechten van buitenlandse oorsprong. In vroegere tijden werd koriander wel vaak gebruikt in de Belgische en Nederlandse keuken, een laatste overblijfsel hiervan is terug te vinden in de gruut die in witbier gebruikt wordt in België.

Bron: Acs.org

Dit vind je misschien ook leuk...