6 superfoods voor de maand juli

bloemkoolOf je in juli nu op een zonnige camping staat of gewoon hard aan het werk bent, je wil toch gezond eten. Deze seizoensgroenten van juli helpen je op weg naar een gezonde maaltijd.

Andijvie
Deze heerlijke groente lijkt vooral lekker in de winter, maar ook in de zomer is andijvie een goede keuze. Het zit boordevol vitamines, die helpen je weerstand hoog te houden. Daarnaast is andijvie gezond voor hart, maag en lever, omdat het rijk is aan vitamine A, C en mineralen. Verder werkt andijvie vochtafdrijvend en ontgift het de lever, wat de leverfunctie versterkt. Andijvie bevat chlorofyl, wat voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes zorgt. Dit zorgt weer voor zuurstof in het lichaam. Gooi de buitenste bladeren niet weg, deze bevatten de meeste vitamines. Maak voor een zomerse picknick bijvoorbeeld een quiche of salade met andijvie.

Bloemkool
Deze witte groente zit bomvol vitamines en mineralen. Een bloemkool bevat geen vet, heel weinig calorieën en bestaat voor 10% uit water. Volgens een Italiaans onderzoek beschermt de bloemkool tegen kanker, zou het de groei van kankercellen verminderen en ze zelfs laten afsterven. Omdat bloemkool veel vitamine B bevat, past het goed in een vegetarische of veganistische voedingspatroon. De kooktijd is erg belangrijk bij bloemkool. Een bloemkool moet beetgaar gekookt worden om alle vitamines en mineralen te behouden.

Chinese kool
De Chinese kool is erg gezond en goed voor ons immuunsysteem. Het bevat veel vitamines en foliumzuur. Volgens de Chinese geneeskunst moet je de kiemen van de kool eten om maagzuur te voorkomen of genezen. Er zijn diverse wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar Chinese kool en hieruit is gebleken dat het eten van Chinese kool goed werkt tegen borstkanker, blaaskanker, darmkanker en prostaatkanker.

Courgette
Courgettes zijn erg gezond, omdat ze licht verteerbaar zijn terwijl ze vol vezels zitten. Ze zijn caloriearm en bevatten vitamine A, B en C. Ze bevatten weinig calorieën en zijn zeer geschikt voor mensen die wat kilootjes willen afvallen. Verwerk de courgette in salade, soep of wokmaaltijd.

Paksoi
Paksoi is één van de meest gezonde groente ter wereld: 100 gram van deze van oorsprong Aziatische groente geeft 75% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vitamine C. De voedingswaarde voor vitamine A ligt zelfs nog hoger. Paksoi is een koolgroente, die veel gezondheidsbevorderende eigenschappen hebben. Denk bijvoorbeeld aan ontstekingsremmend, kankerbestrijdend, bevordert de spijsvertering en voorkomt hart- en vaatziekten.

Rettich
Deze lange witte wortel wordt ook wel rammenas of daikon genoemd. De smaak is wat te vergelijken met radijs. De rettich staat wel bekend als middel om je galblaas te reinigen. Daarnaast helpt het goed tegen galstenen en constipatie of migraine veroorzaakt door leverproblemen. Gebruik de rauwe rettich in salades of als gezond borrelhapje door het in reepjes te snijden en te serveren met een gezond dipsausje.

Bron: Milieu Centraal

Dit vind je misschien ook leuk...