Op naar een cashloze maatschappij?

GeldOverheden lijken hard te werken aan het verbannen van cash geld. Cashtransacties boven een bepaald bedrag zijn al verboden. Verder worden we “aangemoedigd” steeds bank- en kredietkaarten te gebruiken. De officiële redenen zijn de strijd tegen het zwart geld, veiligheid en kosten besparen, maar tegelijkertijd wordt de controle op de burger fel opgedreven.  Mooi meegenomen! Want wie zegt financiële controle zegt eigenlijk vollédige controle. Het lijkt er een beetje op alsof de overheid ons geheel in haar macht wil krijgen en dat zullen we geweten hebben…

België en Zweden

De Europese richtlijnen voor het afschaffen en verbieden van cash transacties zijn al actief geworden in Italië en België.  Duitsland volgt op de weg naar een gecontroleerde digitale samenleving. De studie Cashless Journey van Mastercard komt tot de conclusie dat buurland België al de meest cashloze maatschappij ter wereld is. Reeds 93% van de consumentenuitgaven is niet meer in contanten. In Zweden kunnen ze er echter ook wat van. Slecht 3% van de Zweede aankopen is in cash.

Macht en mobiel betalen

33 belangrijke economieën gaan dezelfde weg op en dat van Canada tot Zuid-Afrika en van China tot Australië.  Want machtspolitiek kent geen grenzen. Ook door de opmars van de smartphone zal er in de toekomst steeds meer cashloos worden afgerekend. Er zijn verschillende startups bezig met het betalen via de telefoon. Ook banken zetten in op cashless betalen, natuurlijk wel tegen een kleine premie, want het blijven banken.

Ook centrale banken doen mee

De centrale banken doen ook een (cashless) duit in het zakje. Op The Huffington Post staat te lezen: ‘Just last week the Bank of England announced plans to introduce plastic money – a move that some say doesn’t just mark the end of paper notes, it is one more indication that we may soon see the end for cash in general. We’ve been using paper currencies for 300 years – and while industry, the economy and society have undergone multiple transformations during that time, the primary payment mechanism, cash, has remained the same. ‘ Plastic geld van een centrale bank dus. Is het einde van munten en biljetten voorbij? Komt er ooit echt een geheel cashloze maatschappij? Wat denkt u?

 

Bron: Biflatie.nl

Dit vind je misschien ook leuk...