Cella energybiedt goedkope en veilige waterstof als brandstof

Dankzij een revolutionaire uitvinding van de Britse Firma ‘Cella Energy’ is het in principe mogelijk om waterstof goedkoop en praktisch op te slaan, waardoor de energiebron een steeds realistischer alternatief voor benzine wordt.

Sinds 2007 doet Cella Energy onderzoek naar een soort milieuvriendelijke superbrandstof en inmiddels heeft men al zeer positieve resultaten behaald met waterstof in een andere vorm dan gas. Deze nieuwe brandstof is te gebruiken als goedkoop en schoon alternatief voor benzine, kerosine maar ook als raketbrandstof na slechts een minimale aanpassing van de motor.

Cella is er in geslaagd deze hydride stof op te slaan in polymeerpoeder waarvan de korreltjes slechts een diameter hebben van 0,5 tot 5 micrometer, waarin het hydride materiaal wordt meegevoerd in 50 tot 200 nm poriën in het polymeer. Feitelijk zijn het mini-tankjes met een ongevaarlijke soort van waterstof dat zelfs hanteerbaar is bij kamertemperatuur. Het is dus in die vorm niet explosief.

Omdat de bolletjes zo minuscuul klein zijn – een mensenhaar is 30 x dikker – gedraagt het goedje zich net als vloeistof. Het is daarom gewoon aan de pomp in de auto te tanken. Dit in tegenstelling tot de huidige problemen met waterstof. Zoals we weten, is waterstof een gevaarlijk goedje. Het moet onder hoge druk (700 bar) worden opgeslagen, of worden gekoeld tot minus 253 graden Celcius. De bordjes ‘Roken en vuur verboden’ kunnen gerust naar de prullenbak worden verwezen. Bovendien geeft het als residu na de verbranding slechts water en energie vrij en het polymeer kan als droge stof in een container worden opgevangen om te worden gerecycleerd voor hergebruik.

De technologie is de afgelopen vier jaar in het geheim ontwikkeld door Professor Stephen Bennington, in samenwerking met wetenschappers van het University College London en Oxford University, en het is inmiddels gepatenteerd. De laatste maanden heeft het bedrijf verschillende prijzen gewonnen, waaronder de ‘Shell Springboard Award 2011’, de ‘Future 50 winner’, de ‘2011 Energy Storage Challenge global finalis’, enzovoort, en wordt er veel geld in geïnvesteerd door hen die er in geloven.

Het beste nieuws, naast het milieuvriendelijke aspect, is dat de prijs zeer laag is; de kostprijs aan de pomp zou tussen 0,25 en 0,30 euro per liter kunnen bedragen. Het minder goede nieuws kan zijn dat regeringen, dankzij opgelegde taksen en zo meer, nog altijd ervoor kunnen zorgen dat we bijna evenveel per liter betalen als voor de brandstof van vandaag…

Het grootste voordeel van deze technologie is wel dat we ons niet langer van het Midden-Oosten afhankelijk hoeven te maken.

Maar de grote westerse oliemaatschappijen voelen de bui al hangen en er gaan sterke geruchten dat Cella wordt tegengewerkt om de brandstof op de markt te brengen. Dankzij de vele media-aandacht en de prijzen die het bedrijf gewonnen heeft, gaan we hier de komende tijd vast nog meer over horen.

Men zegge het alvast voort opdat meer en meer mensen hiervan bewust zijn en het project kunnen steunen, al was het maar mentaal!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-W99ma7P6HU[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Y520AprkufY[/youtube]

Bron: www.spiritualia.be/blogs/

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.