5-HTP

fruit1

Wat is 5-HTP?

5-htp

Bestel hier uw 5-HTP, korting op uw eerste bestelling!

L-Tryptofaan en 5-HTP zijn aminozuren die als voedingssupplementen verkocht worden en door door het lichaam gebruikt worden als voorlopers voor de neurotransmitter serotonine (5-hydroxy-tryptamine). Zowel de 5-HTP als L-Tryptofaan zijn door bodybuilders gebruikt als een aminozuur. Tryptofaan wordt gebruikt om stemming te stabiliseren, als een steun bij het slapen en door sommige ecstasy en psychedelica gebruikers, omdat ze befaamd zijn om zowel de effecten van stoffen te verhogen en de uitwerking verlichten en helpen bij het stabiliseren van de stemming de dag na.

Historie

Tryptofaanpillen zijn is jarenlang gebruikt om slapeloosheid en depressie te behandelen en om de stemming te verbeteren. Dit aminozuur wordt omgezet in de hersenen naar serotonine, een belangrijke neurotransmitter die onder andere de stemming en slaap beïnvloedt. Maar in 1989 verbood de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) alle verkoop van tryptofaan als gevolg van een uitbraak van het eosinofiele myalgie syndroom (EMS, een zeldzame aandoening die de huid, bloed, spieren en organen aantast) onder duizenden mensen die de pillen namen. Ten minste 30 mensen kwamen om. De epidemie was te herleiden naar een slechte batch van tryptofaan, afkomstig van een Japanse fabrikant, die een onzuiverheid in de stof introduceerde als gevolg van een aanpassing aan het productieproces. Sindsdien is tryptofaan in de gezondheidswinkels en drogisterijen en op het internet vervangen door 5-HTP, een naast familielid.

Hoewel de productie van 5-HTP is heel anders dan die van tryptofaan, blijven zorgen over besmetting bestaan. Onderzoekers van de Mayo Clinic hebben een onzuiverheid gevonden die bekend staat als “piek X” in de commerciële monsters van 5-HTP; de FDA heeft tevens onzuiverheden gezien. Stoffen die op “piek X” lijken werden gevonden in het tryptofaan dat betrokken was bij de uitbraak van EMS in 1989. Tot nu toe, zijn er echter geen bevestigde gevallen van de ziekte door 5-HTP supplementen.

Chemie

5-HTP wat over de toonbank verkocht wordt, is gewonnen uit Griffonia zaad. De zaden zijn afkomstig van een Afrikaanse boom die meestal in Ghana en Ivoorkust voorkomt. 5-HTP kan ook synthetisch gemaakt worden in het laboratorium. Het uiteindelijke product is hetzelfde als de stof die door het lichaam aangemaakt wordt. Slechts een klein deel (3 tot 7 procent) van het Griffonia zaadje bestaat uit 5-HTP, dus is het consumeren van Griffonia zaden is geen efficiënte manier om 5-HTP binnen te krijgen.

Effecten van 5-HTP

Sommige mensen die 5-HTP gebruiken melden een betere stemmingsbalans, verminderde eetlust, verminderde onrust, betere impuls controle, en een betere slaapritme. Hoe werkt dit?

5-HTP (5-hydroxytryptofaan of 5-hydroxy-l-tryptofaan) is een natuurlijk supplement dat in de hersenen wordt omgezet in serotonine. Serotonine is een belangrijke stof in de hersenen die betrokken is bij stemming, gedrag, eetlust en slaap. Serotonine is ook betrokken bij impulscontrole. Zo kan een laag serotonine niveaus leiden tot verslavend gedrag zoals gokken of andere gewoonten veroorzaakt door verminderde wilskracht. Serotonine staat bekend als 5-H, of 5-hydroxytryptamine, en kan op veel plaatsen in het lichaam gevonden worden, met name in de hersenen, het gastro-intestinale systeem en in bloedcellen.

5-HTP wordt goed geabsorbeerd vanuit een oraal ingenomen dosering, ongeveer 70 percent eindigt in de bloedstroom. Het passeert gemakkelijk de bloed-hersenbarrière en verhoogt effectief de synthese van serotonine in het centrale zenuwstelsel.

Medische applicatie

Het voornaamste gebruik van 5-HTP is als antidepressiva. Verschillende kortlopende studies hebben aangetoond dat zo effectief kan zijn als gewone antidepressiva. Aangezien de reguliere antidepressiva ook worden gebruikt voor slapeloosheid en angst, is 5-HTP ook voorgesteld in de behandeling voor die aandoeningen, maar er is voorlopig onvoldoende bewijs dat het werkt.

Antidepressivia worden ook vaak gebruikt bij migraine. Een aantal studies suggereren dat het regelmatig gebruik van 5-HTP kan bijdragen tot het verminderen van de frequentie en de ernst van migraine, en kan helpen bij andere vormen van hoofdpijn. Bovendien zijn er voorlopige aanwijzingen dat 5-HTP de symptomen van fibromyalgie kan verminderen en kan helpen bij het afvallen.

Varianten

Ook L-tryptofaan is een voorloper van serotonine (en melatonine), maar alleen omdat het eerst deels omgevormd wordt tot 5-HTP. Tryptofaan is ook een aminozuur en essentieel in de menselijke voeding. Het is een van de 20 aminozuren in de genetische code.

Gebruik en dosering van 5-HTP

In sommige is gebruikt gemaakt van dosering van 300 mg per dag voor depressies, terwijl andere bronnen 50 tot 100 mg van 5-HTP als een hoge dosering beschouwen. Het merendeel van de 5-HTP producten die voor de consument verkrijgbaar zijn hebben dan ook capsules van respectievelijk 50 en 100 mg. In enkele gevallen kan er tijdelijk een dosering van 100 mg nodig zijn, maar over het algemeen moet 20-50 mg toereikend zijn.

Er is te weinig onderzoek gedaan naar 5-HTP om de ideale dosering en timing te weten. Het kan je slaperig maken, dus moet ieder voor zich uitmaken wanneer hij/zij het beste de stof kan innemen (ochtend,middag of avond) en in welke hoeveelheid.

Wanneer 5-HTP eenmaal begint te werken bestaat er de mogelijkheid om de dosering significant te verlagen en desondanks goede resultaten te behouden.

Waarschuwingen

Niet innemen met Monoamine oxidase remmers (MAO). Een hoge supplementatie van Tryptofaan bij drachtige dieren heeft geleid tot een vermindering van de worp en een toename van de sterftecijfers, versterkt door een eiwitrijke dieet.

Een excessief tryptofaan niveau in de hersenen kan leiden tot veranderingen in de waarneming en stemmingswisselingen. Dit is te verhelpen door een supplement van B3 en B6. Doseringen van meer dan 6 gram kunnen leiden tot zware belasting van de lever.

Zwangere vrouwen moeten hun arts raadplegen voordat zij 5-HTP innemen.

Contra-indicaties

De bijwerkingen van hoge doses 5-HTP (kan beschouwd worden als 100 mg en hoger) zijn misselijkheid en braken, maagkrampen, en nachtmerries. Tevens een verminderde zin in seks – serotonine heeft een remmend effect op seksueel gedrag. Vermoeidheid en slaperigheid kunnen optreden na enkele dagen of weken van gebruik, die zou kunnen aangeven dat er een pauze moet worden genomen wat betreft het 5-HTP gebruik.

Combinaties

De effecten van het nemen van 5-HTP, samen met een farmaceutisch antidepressivum zijn soms moeilijk te voorspellen. Aangezien de SSRI’s, zoals Prozac, serotonine heropname blokkeren, en 5-HTP wordt omzet in serotonine, is het mogelijk dat gevaarlijk hoge niveaus van serotonine ontstaan. Deze aandoening wordt het serotonine-syndroom genoemd.

Het is moeilijk om de interactie van 5-HTP te voorspellen met lithium, MAO-remmers, bètablokkers, de anticonceptiepil of andere farmaceutische geneesmiddelen. Sommige artsen gebruiken een combinatie van twee of meer natuurlijke antidepressiva zoals 5-HTP, St. Janskruid of SAM-e. De interacties zijn niet geheel bekend en voorzichtigheid is geboden. 5-HTP mag alleen onder medische supervisie combineert worden met andere middelen.

Erowid heeft notities bijgehouden over de combinatie van 5-HTP met andere stoffen en een aantal gebruikerservaringen.

Links / literatuur

Tryptophan metabolism in humans

Eerlijke 5-HTP informatie door dr. Ray Sahelian, auteur van ‘5-HTP: Nature’s Serotonin Solution’ en ‘Mind Boosters’.

Bronnen

Dit artikel is gebaseerd op volgende bronnen:

Erowid Tryptophan Vault
Wellness guide on 5-HTP
Eerlijke 5-HTP informatie door dr. Ray Sahelian, auteur van ‘5-HTP: Nature’s Serotonin Solution’ en ‘Mind Boosters’

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.