5 tips om een “vrije uitloop-mens” te worden zonder stress

Huisarts Daphne Miller vroeg zich af waarom twee managers uit haar praktijk, Carl en Mike, zo verschillend reageerden op griep. Beiden hadden vergelijkbare levens, maar terwijl Mike in korte tijd herstelde, bleef Carl lang kwakkelen. Ze vond het antwoord toen ze kippenfarms ging bezoeken.

 

Er bleek een groot verschil te zijn tussen kippen op biologische en industriële boerderijen. De biologische “vrije uitloop” kippen hadden weinig last van chronische stress, omdat ze lekker konden lopen en tijd hadden om te spelen en relaties te leggen met andere kippen. Industriële kippen konden dat allemaal niet. De chronische stress die daarvan het gevolg was maakte hen ziek.

Dat geldt ook voor mensen, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. En het verklaart het verschil tussen Mike en Carl. Mike nam tijd voor zijn familie, bewoog voldoende en at gezond. Carl daarentegen ervaarde veel chronische stress, maar nam nooit tijd voor spelen en relaties leggen.

Miller schreef een boek over gezonder leven, met als titel “Farmacology”. Uit dit boek 5 tips hoe jij ook een “vrije uitloop-mens” wordt.  Lees meer

Dit vind je misschien ook leuk...