Onderzoek: Chinese plant vernietigt kanker in 40 dagen

La Extra- Grupo Diario de Morelia

La Extra- Grupo Diario de Morelia

Een nauwelijks bekende Chinese plant doet opgang als kankermedicijn: muizen met alvleesklierkanker zijn in 40 dagen kankervrij. In China heet hij lei gong teng, ‘wijnrank van de dondergod’. Traditionele genezers gebruiken hem daar al duizenden jaren voor met name het behandelen van reumatoïde artritis. Hij is familie van het in Nederland voorkomende bitterzoet. Een nieuw onderzoek van het kankercentrum van de Universiteit van Minnesota liet muizen met tumoren in hun alvleesklier deze plant (Latijn: Tripterygium wilfordii) gebruiken, Veertig dagen later luidde bij deze muizen de diagnose: geen tekenen van een tumor. Dit effect was ook waarneembaar als de behandeling werd onderbroken. De wetenschappers stonden versteld van de sterke antikankereigenschappen. Bekend was dat de plant triptolide bevat, een stof waarvan in eerdere onderzoeken al vast kwam te staan dat die kanker remt. Wetenschappers denken dat vooral deze stof in de plant verantwoordelijk is voor de anti-tumor werking.

De onderzoekers zijn onder de indruk van het effect: “Dit medicijn is ongelooflijk effectief in het doden van kankercellen” aldus onderzoeker Ashok Saluja. “Elke dag als je muizen onderzocht, merkte je dat de tumor aan het slinken was, en tenslotte verdwenen.” Saluja en zijn team zijn een bedrijf begonnen dat zal proberen het medicijn op mensen uit te testen. Pas als deze testen zijn afgerond, mag het in productie worden genomen. Binnen zes maanden willen ze met deze testen beginnen, maar Saluja zegt onmiddellijk dat het nog een grote stap is van muis naar mens. ‘Zal het ook werken bij mensen? Daar kunnen we nog niets definitiefs over zeggen.’

De resultaten bij de muizen zijn wel zo bemoedigend dat ze de weg banen voor proeven met mensen die lijden aan alvleesklierkanker, een van de dodelijkste kankervormen. De onderzoekers noemen het medicijn Minnelide, een combinatie van Minnesota en triptolide. Hun in water oplosbare versie konden ze in muizen injecteren en wordt in de toekomst ook op die manier toegediend aan mensen.

Bron: Natural Society

Dit vind je misschien ook leuk...