10 Ingredienten die je beter kunt verbannen uit je badkamer

10 Ingredienten die je beter kunt verbannen uit je badkamerAls je je wat meer verdiept in schadelijke stoffen in dagelijkse producten, dan komt het moment dat je je afvraagt of je echt alles uit je badkamer weg moet gaan gooien. Cosmeticaproducten bevatten steeds vaker ingrediënten die niet goed zijn voor je gezondheid. Maar welke kun je nu het beste vermijden? Als je je voor het eerst verdiept in wat er op de etiketten van bijvoorbeeld shampoo staat, zou je er bijna moedeloos van worden. Wat zijn al die stoffen nou eigenlijk, en waarom zitten ze in dat product?

Hieronder een lijstje met tien synthetische ingrediënten die je echt beter kunt vermijden, zeker als het gaat om zogenoemde natuurlijke haar- en huidverzorgingsproducten. De oprichter van het merk Aubrey heeft onderstaand lijstje gemaakt en wij hebben het vertaald.

1) Petrolatum oftewel vaseline (dus ook je lippenbalsem)

Vaseline wordt in cosmetica gebruikt als zachtmaker. Deze stof is afkomstig uit de petrochemische industrie en wordt veel gebruikt in lip- en babyproducten (15% van alle lippenstiften (en veel meer lipbalsems) en 40% van alle babylotions en –oliën bevatten petrolatum). Het heeft geen voedende waarde voor de huid en kan het eigen vochtregulerend vermogen van de huid in de war brengen omdat het de huid afsluit. Er kan geen zuurstof meer bij de huid komen en de huid kan ook haar afvalstoffen niet meer afvoeren. Het gebruik van petrolatum leidt op den duur dan ook tot een ongezonde en uitgedroogde huid. Uiteindelijk veroorzaakt het dus het tegenovergestelde van wat het belooft!

Fabrikanten gebruiken petrolatum omdat het ontzettend goedkoop is en gebruiken dan teksten zoals bijvoorbeeld Labello: verrijkt met jojobaolie en sheaboter. Bij de ingrediënten staat dan: kostbare jojobaolie en natuurlijke sheaboter en de rest van de ingrediënten wordt vergeten. Zelfs de pure & natural lijn van Labello bevat nog een hoop chemische stofjes.

2) Methyl-, propyl-, butyl- en ethylparabenen

Deze worden gebruikt als conserveermiddel; ze doden de bacteriën en schimmels en zorgen er zo voor dat de producten langer houdbaar zijn. Ze worden door de huid in het lichaam opgenomen en blijven daar actief. Deze ingrediënten veroorzaken vaak allergische reacties en huiduitslag. Parabenen staan bekend als stoffen die onze hormoonbalans beïnvloeden.

Deze ingrediënten worden enorm veel gebruikt, hoewel bekend is dat ze risicovol zijn.

3) Diethanolamine (DEA), triethanolamine (TEA)

Worden in cosmetica vaak gebruikt als emulgatoren en/of schuimmiddel. Kunnen allergische reacties veroorzaken, oogirritaties, droog haar en droge huid. DEA en TEA zijn samenstellingen met ammonia en wanneer deze in contact komen met nitraten kunnen ze kankerverwekkende nitrosaminen vormen. Deze stoffen zijn giftig als ze gedurende een langere periode door de huid worden opgenomen.

4) Diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea

Dit zijn veel gebruikte conserveermiddelen. Volgens de American Academy of Dermatology zijn deze stoffen een van de hoofdoorzaken van contactdermatitis oftewel contacteczeem. Twee handelsnamen voor deze chemicaliën zijn Germall II en Germall 115. Geen van de Germall chemicaliën bevat een goed antischimmelmiddel, en ze moeten beiden worden gecombineerd met andere conserveermiddelen. Beide chemicaliën geven formaldehyde vrij, wat giftig kan zijn.

5) Sodium lauryl/laureth sulfate

Dit is een veel voorkomend ingrediënt dat gebruikt wordt in huid- en haarverzorgingsproducten. Het is een goedkope, agressieve reiniger die bijvoorbeeld in shampoos gebruikt wordt vanwege zijn reinigende en schuimende eigenschappen. In de industrie wordt deze zelfde stof gebruikt in middelen om garagevloeren te reinigen, motoren te ontvetten en auto’s te wassen.

Hoewel het afgeleid is van petroleum, lijkt het qua benaming vaak alsof het van kokosnoot afkomstig is, om ons ervan te overtuigen dat het natuurlijk is en dus veilig. Niets is echter minder waar! Het veroorzaakt oogirritaties, en via de bloedbaan dringt deze stof binnen in ogen en organen en blijft vervolgens langdurig in het lichaam aanwezig. Veroorzaker van

huiduitslag, haaruitval, vervelling van de hoofdhuid (lijkt op roos) en allergische reacties.

6) Propylene glycol

Op etiketten terug te vinden als PEG met een nummer erachter. Ook terug te vinden als PPG. In een ideale situatie is dit een natuurlijke glycerine gemengd met ethanol, wat beiden natuurlijke ingrediënten zijn. Maar meestal zijn PEG’s een synthetische petrochemische mix die in cosmetica wordt gebruikt als reiniger, emulgator, huidconditioner- en bevochtiger. Dit ingrediënt staat er bekend om dat het allergische reacties veroorzaakt, netelroos en eczeem.

PEG’s kunnen de natuurlijke vochtbalans van de huid verstoren, kunnen de huid sneller doen verouderen en kunnen je kwetsbaarder maken voor bacteriën.

7) PVP/VA Copolymer

Een van petroleum afgeleid chemisch bestanddeel dat gebruikt wordt in haarlak, conditioners en crèmes als filmvormer, het legt dus een laagje om je haar. Dit ingrediënt kan als schadelijk worden beschouwd, omdat de deeltjes die ingeademd worden schade kunnen toebrengen aan de longen van personen met bijvoorbeeld astma.

8.) Stearalkonium chloride

Dit ingrediënt is een ‘quaternaire ammoniumverbinding’, als je dit opzoekt op internet lees je het volgende: “een organisch-chemische verbinding met een positief geladen stikstofatoom, onder andere toegepast in shampoos”.

Het is door de textielindustrie ontwikkeld als een soort wasverzachter en werkt ook antistatisch. Het is voor de fabrikanten een stuk goedkoper en eenvoudiger om te gebruiken in shampoos en conditioners dan proteïnen en plantaardige stoffen, die juist wél heilzaam zijn voor het haar. Veroorzaakt allergische reacties.

 

9) Synthetische kleuren

Worden gebruikt om cosmetica er ‘mooi’ uit te laten zien, maar synthetische kleuren zouden, samen met synthetische haarverf, altijd vermeden moeten worden. Vaak vind je ze op het etiket terug als FD&C of D&C gevolgd door een kleur en een nummer.

Veel synthetische kleuren kunnen kankerverwekkend zijn. Als je dit ingrediënt tegenkomt op een etiket, kan je het beter niet gebruiken.

10) Fragrance/ Parfum

De synthetische parfumstoffen die in cosmetica gebruikt worden, kunnen wel uit 200 ingrediënten bestaan. Je kunt er dus nooit achter komen welke chemicaliën er precies inzitten, want op het label staat simpelweg alleen ‘fragrances’ of ‘parfum’. De fabrikant hoeft onder de noemer van ‘beroepsgeheim’ al deze stoffen niet bekend te maken. Onschuldig zijn deze stoffen helaas niet. Een greep uit de problemen die deze stoffen kunnen veroorzaken: hoofdpijn, duizeligheid, uitslag, hyperpigmentatie, hoesten, overgeven, huidirritaties… en ga zo maar door. Bovendien zijn 95% van de chemicaliën in parfum synthetische verbindingen, waarvan vermoed wordt dat ze een hormoonverstorende werking kunnen hebben.

Door Manon

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.