Gezonde vetten

Over het algemeen worden vetten in de voeding door veel mensen als de boosdoeners beschouwd. Een dieet met weinig vet is best wel goed voor het 1/3 deel van de mensen dat een koolhydraat-type is maar het andere 2/3 deel van de bevolking doet het niet goed op dit soort dieet. Een andere hardnekkige mythe is de overtuiging dat verzadigd vet in het bijzonder je risico op hartaanvallen en ziektes aan hart- en bloedvaten zal verhogen. Dit is gewoon niet waar.

Verzadigde vetten zorgen voor de bouwstenen van je celmembranen en allerlei hormonen en hormoonachtige substanties die van groot belang zijn voor je gezondheid. Verzadigd vet van dierlijke- en plantaardige bron (zoals vlees, zuivel, bepaalde oliën en tropische planten zoals kokosnoot) zorgen dat je dieet in een geconcentreerde bron van energie bevat. Wanneer je een maaltijd eet met vetten erin, vertragen ze de vertering zodat je langer door kunt gaan zonder honger te krijgen.

Daarnaast zorgen zij er ook nog voor dat de zo belangrijke vetoplosbare vitamines A, D, E en K goed opgenomen worden. Vetten zijn ook nodig voor de omzetting van caroteen in vitamine A, voor mineraalopname en voor allerlei andere belangrijke biologische processen.

Verzadigd vet is ook:

de brandstof waar je hart de voorkeur aan geeft en wordt ook bij vermoeidheid gebruikt als brandstof
een bruikbaar anti-viraal middel (caprylzuur) effectief als een anti-cariës, anti-plaque en anti-schimmel middel (laurinezuur) bruikbaar om cholesterolhoogtes te verlagen (palmitinezuur en stearinezuur)
onderhouder van je genen en voorkomt kanker (boterzuur)

Bronnen van gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten zijn olijfolie en noten, zoals pecannoten.
Canolaolie (koolzaadolie) valt ook onder deze categorie maar ik adviseer het te vermijden en in plaats daarvan olijfolie te gebruiken. Houd echter wel in de gaten dat olijfolie niet gebruikt mag worden om te verhitten. Gebruik daarvoor in de plaats kokosolie om mee te wokken, bakken en braden en gebruik de olijfolie koud voor over een salade.

Een van de meest belangrijke vetten is omega-3 vet.

Tekorten in dit essentiële vet kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zowel geestelijk- als lichamelijk of dragen daar tenminste aan bij. Ze zijn naar alle waarschijnlijkheid mede-oorzaak voor zo’n 96.000 vroegtijdige doden per jaar.

GEVAARLIJKE VETTEN

Maar het soort vet dat echt rampzalig voor je gezondheid is, is transvet en beschadigd omega-6 vet.

Transvet is het je aders verstoppend, zwaar beschadigd omega-6 meervoudigonverzadigd vet dat ontstaat wanneer plantaardige oliën worden gehard tot margarine en bak- en braadvet. Het zit ook in het meeste fabrieksvoedsel en in gefrituurd voedsel, zoals patat en kipnuggets, donuts, koekjes, gebakjes en crackers.

Dit is het type vet dat in de USA het meest wordt gegeten, ondanks het feit dat er geen veilige
dosering van transvet bestaat, volgens een studie van the Institute of Medicine. Transvet verhoogt het LDL gehalte (slechte cholesterol) en verlaagt het HDL gehalte (goede cholesterol) wat natuurlijk precies het tegenovergestelde is van wat je nodig hebt om goed gezond te blijven!

Het zijn juist de transvetten – en niet verzadigde vetten – die steeds vaker in verband worden gebracht met hartziektes. Ze kunnen ook ernstige verstoppingen van de aders, diabetes type-2 en andere ernstige ziektes veroorzaken.  Het moge duidelijk zijn dat je transvetten van je lijstje moet schrappen als je gezondheid je lief is. Het maakt echt niets uit hoe voedzaam het eten is- wanneer er transvet in zit, vermijd het dan tot elke prijs.

Dit vind je misschien ook leuk...