Zeg vaarwel tegen global warming, pesticiden, gentech en kunstmest

viaqua98233Een revolutionaire Ierse technologie zou de gehele moderne landbouw wel eens op zijn kop kunnen zetten.

De technologie, waarbij water wordt ‘geënergetiseerd’ met behulp van radiogolven, verhoogt de opbrengst van groenten en fruit tot wel 30 procent.

De planten zijn niet alleen veel groter, maar ook resistent tegen ziektes, wat betekent dat er flink kan worden bespaard op dure kunstmest en schadelijke pesticiden.

Levenswater

De goedkope technologie is uitvoerig getest in Ierland en diverse andere landen en wordt op steeds meer plaatsen toegepast. De technologie maakt genetisch gemodificeerde gewassen overbodig en houdt rekening met klimaatverandering door CO2 om te zetten in eetbare biomassa.

De milieuvriendelijke technologie maakt enkel gebruik van zonlicht, water, koolstofdioxide in de lucht en mineralen in de bodem.

Ontwikkelaars Austin Darragh en dr. J.J. Leahy van de Universiteit van Limerick hebben hun uitvinding Vi-Aqua genoemd, wat ‘levenswater’ betekent. Het apparaat zet elektriciteit om in een radiosignaal, die het water oplaadt via een antenne. In minder dan 10 minuten kunnen duizenden liters water worden opgeladen. En het kost bijna niets.

Bodemverjonging

Vi-Aqua maakt het water natter en voegt er stikstof uit de atmosfeer aan toe in de vorm van nitraten. Daarnaast vindt bodemverjonging plaats doordat er bodembacteriën in het water zitten.

Wanneer het water is behandeld kan het meer voedingsstoffen naar de bladeren en de stengel vervoeren en ook worden de wortels beter gevoed. Je hebt tot 30 procent minder water nodig en krijgt grotere en sterkere gewassen.

Bron: Independent.ie

Dit vind je misschien ook leuk...