Nucleaire industrie negeert thorium als schoon alternatief

De ramp met de nucleaire centrale in Japan heeft de discussie over de veiligheid van kerncentrales wereldwijd meer dan ooit aangewakkerd.

Terwijl de nucleaire lobby voortdurend pretendeert dat kernenergie een veilige methode is voor het opwekken van energie, waarschuwden diverse groeperingen al jaren voor de gevaren die het met zich meebrengt. Is de momentele nucleaire meltdown in Japan niet het bewijs dat deze groepen niet voor niets hun zorgen uitten?

Natuurlijk is het geen optie om nu alle kerncentrales per direct te sluiten. Dit zou grote gevolgen hebben voor de samenleving. Hoeveel mensen zijn bereid op hun huidige levenstandaard in te leveren als het aankomt op zuiniger omgaan met energie?

Er is een alternatief

Al enige jaren is Thorium een bekend alternatief voor schone nucleaire energie. Deze stof is in grote hoeveelheden aanwezig in de natuur, kost niets, en geeft tot 200 maal meer energie dan met uranium geproduceerd wordt. Thorium heeft verder als eigenschap dat het slechts lichte straling afgeeft en het geen radioactief afval achterlaat, omdat het zichzelf als het ware opvreet. Daarbij breekt de stof zelfs het uiterst gevaarlijke plutonium af.

En daar zit ‘m nu net de kneep…

De wapenindustrie heeft plutonium nodig om kernwapens te kunnen produceren. Zij zijn de drijfveer achter het gebruik van uranium in de nucleaire energie sector vanwege de opbrengst van plutonium en houden het veilige gebruik van Thorium weg van het publiek.

Velen van u hebben zeer waarschijnlijk nog nooit van deze stof gehoord, maar de media lijkt nu toch, hetzij mondjesmaat, over het gebruik van Thorium te berichten.

Als tijdelijke tussenstap van opwekking van oude energievormen naar de volledige overstap op nulpuntenergie lijkt Thorium voorlopig de enige juiste oplossing te bieden.

In september 2010 publiceerde Niburu het onderstaande artikel:

Thorium als alternatief voor fossiele brandstoffen

29 augustus 2010 – Als Barack Obama de wetenschappelijke en strategische bronnen van Amerika optimaal zou benutten, zou de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen binnen drie tot vijf jaar kunnen verdwijnen.

We kunnen dan ook stoppen met het discussiëren over windmolens, onderwater boringen, het IPCC, of strategische afhankelijkheid van het Kremlin. Het vasthouden aan de status quo is geen volwassen beleid. Het Internationale Energie Agentschap IEA zegt dat de wereld $26 miljard moet investeren in de komende 20 jaar om een energieschaarste af te wenden. De schaarse brandstoffen zorgen al voor frictie tussen China, India en het Westen.

Nucleaire natuurkunde is geen zekerheid, maar het werk door Nobelprijswinnaar Carlo Rubbia van de CERN (European Organization for Nuclear Research) over het gebruik van Thorium als een goedkoop, schoon en veilig alternatief voor uranium in kernreactoren kan veel perspectief bieden voor de toekomst. Dit hoewel we het potentieel van zonne-energie nog niet eens onderzocht hebben.

Dr. Rubbia zegt dat een ton van het zilverachtige metaal – vernoemd naar Thor, de Noorse god van de donder, die ons ook de naam donderdag heeft gegeven – evenveel energie produceert als 200 ton uranium, of 3.500.000 ton kolen. Dus met een handvol van het materiaal kan de gehele stad Londen een week van energie worden voorzien.

Thorium eet letterlijk zijn eigen afval weg. Het kan zelfs het plutonium opruimen wat overblijft bij reactoren die draaien op uranium, waardoor het fungeert als een soort eco-cleaner. Als je het materiaal nader bestudeert, is te zien dat je gehele beschavingen gedurende honderdduizenden jaren op thorium kunt laten draaien en het is in principe kostenloos. Men heeft namelijk niet te maken met uraniumkartels.

Thorium komt zoveel voor dat de mijnwerkers het zien als iets vervelends, als een radioactief bijproduct wanneer ze zoeken naar schaarse metalen. Amerika en Australië zitten letterlijk vol met thorium. En al het materiaal kan gebruikt worden als brandstof, tegen 0,7 procent voor uranium.

Waarom is het niet gebruikt indertijd? Amerika had het overgebleven plutonium uit uranium nodig om bommen te maken. “Ze gingen voor de wapens”, zei Professor Egil Lillestol, een autoriteit op het gebied van de thorium brandstofcyclus bij de CERN. “Het is bijna onmogelijk om nucleaire wapens te maken van thorium, omdat het te moeilijk is om te hanteren. Het zou het niet waard zijn om zelfs te proberen, omdat het te veel gammastraling uitzendt.”

Je zou denken dat thoriumreactoren het antwoord waren op de toenemende vraag naar energie, maar toen de CERN aanklopte bij de Europese Commissie in 1999-2000 om fondsen aan te vragen, werd alles afgewezen. Brussel greep terug op haar technische experts, die van Franse afkomst blijken te zijn, omdat de Fransen de nucleaire industrie domineren in de EU. Ze wilden geen competitie, omdat ze juist een enorme investering hadden gedaan in de oude technologie.

En zo ging er weer een decennium verloren. De Noorse groep Aker Solutions heeft Dr. Rubbia’s patent voor de thorium brandstofcyclus gekocht en werkt met de blauwdruk aan een protonversneller. Victoria Ashley, de projectleidster, zei dat het kan leiden tot een netwerk van kleine 600 megawatt reactoren die onder de grond worden gebouwd, kleine netwerken kunnen bedienen en geen veiligheidsconstructie nodig hebben.

Aker hoopt met de Amerikanen, de Russen of de Chinezen samen te werken. India heeft haar eigen projecten, maar er zijn er nog geen voltooid. Amerika zou minder beperkingen moeten hebben om de sprong voorwaarts te maken, omdat haar nucleaire industrie gestagneerd is na Three Mile Island in 1979.

Het Witte Huis heeft $8 miljard aan leningen verstrekt voor nieuwe kernreactoren, maar Amerika blijft verrassend passief tot nu toe. Thorium-fluoridereactoren kunnen opereren bij kamertemperatuur. De reactoren zouden veel kleiner zijn en minder kosten. En je hebt die enorme koepels niet nodig, omdat er zich geen water in de reactor bevindt wat onder druk staat.

Nucleaire energie zou routine kunnen worden zonder risico’s. Maar eerst zullen alle vooroordelen moeten worden weggenomen. Toen Hongaarse wetenschappers in 1939 onder leiding van Leo Szilard probeerden om Washington te waarschuwen dat de Nazi’s de atoombom aan het ontwikkelen waren, werden ze vol ongeloof aangehoord.

De globale energiemarkt kan een goede impuls gebruiken. Wanneer het werkt zou dit het optimisme en het strategische leiderschap van Amerika kunnen herstellen. Zo niet, is het een impuls voor de Amerikaanse wetenschap en zeker een goede manier om het land uit de depressie te halen. Of beter nog: samenwerken met China om het energie-vraagstuk het hoofd te bieden. Bron: Telegraph.co.uk

Door: Richard – www.niburu.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.