Basisinkomen zorgt voor welvaart in Brazilië en Namibië
Een vast inkomen dat naar eigen inzicht besteed kan worden levert meer op dan ontwikkelingshulp.
In Zwitserland wordt een referendum gehouden over een basisinkomen voor alle Zwitsers. Als het aan de initiatiefnemers en de 126.000 mensen die het verzoek tot een referendum getekend hebben krijgt elke Zwitser binnenkort een basis inkomen van 2.500 frank (ongeveer 2.000 euro). Iedereen mag zelf weten wat hij of zij met dat inkomen doet.
In Namibië en Brazilië wordt al geëxperimenteerd met een basisinkomen. In drie plaatsen in Brazilië geven liefdadigheidsverenigingen en donateuren uit Duitsland, Japan en Costa Rica een maandinkomen aan de inwoners van de dorpen. Het geld is niet bedoeld als ontwikkelingshulp. De ontvangers mogen zelf weten wat ze ermee doen. Volgens deskundigen is een basisinkomen effectiever dan ontwikkelingshulp omdat mensen zelf het beste weten wat ze nodig hebben.
In Brazilië investeren mensen in huisvesting, gezondheidszorg, onderwijs voor hun kinderen en werk. Arbeiders kochten bijvoorbeeld samen een bus om naar plantages in de buurt te rijden om daar te werken. Het basisinkomen zorgt er volgens de Süddeutsche Zeitung ook voor dat de bewoners van de dorpen waar het wordt uitgereikt meer met elkaar overleggen en elkaar meer helpen.
In de dorpen Otjivero en Omitara in Namibië werd in 2008 en 2009 een basisinkomen aan inwoners gegeven. Ook zij waren vrij om het geld naar eigen goeddunken te besteden. Het eerste geld ging op aan een drinkgelag, maar daarna werd het inkomen op een verstandige manier besteed. Het inkomen van ongeveer 9 dollar per maand was niet genoeg om van te leven maar bood inwoners wel de mogelijkheid om te sparen en voor dingen te betalen die voorheen onbereikbaar waren. In Otjivero en Omitara en omgeving nam de criminaliteit af omdat de ontvangers van het basisinkomen meer te besteden hadden. Ook konden vrouwen die de kost verdienden als naaister hun werkzaamheden uitbreiden. Ze hadden nu geld genoeg om naar de hoofdstad Windhoek te reizen om daar hun kleding te verkopen.
In Namibië is het geld voor het basisinkomenproject op. Het is dus lastig te zeggen wat voor effect een zeker inkomen op lange termijn heeft.
(Markt in São Paulo. Foto van Luiz Felipe Castro)