Zwitsers stemmen over basisinkomen van 2037 euro voor iedereen

De Zwitserse regering gaat zich buigen over een voorstel om iedere burger te voorzien van een basisinkomen.

Een actiegroep wist voldoende draagvlak te vinden om het voorstel op de politieke agenda te krijgen. Het onvoorwaardelijke basisinkomen moet 2500 Zwitserse frank (2037 euro) per volwassen inwoner gaan bedragen.

In de afgelopen maanden wist de groep ruim 100.000 handtekeningen op te halen, wat de overheid verplicht een referendum over het voorstel te houden.

Druk

“Het is tijd voor een publiek debat over de waarde van werk in de maatschappij en de breder wordende kloof tussen arm en rijk,” zeggen de actievoerders. “Wij willen dat iedereen het recht heeft op een vrije manier van leven zonder de druk van werk en geld.”

In het verleden is al eerder geëxperimenteerd met een onvoorwaardelijk maandinkomen. In 1974 kregen de inwoners van de stad Dauphin in de Canadese provincie Manitoba recht op een inkomen boven de armoedegrens. Aan het project hing een prijskaartje van 17 miljoen euro.

Hoogleraar gezondheidswetenschappen van de Universiteit van Manitoba Evelyn Forget kwam enkele jaren later met de resultaten (pdf) van het experiment. Het bleek dat de levenskwaliteit in Dauphin was verbeterd.

Ondanks het gegarandeerde basisinkomen bleven de inwoners van het stadje werken, maar tegelijkertijd nam het aantal bezoeken aan het ziekenhuis af, werden minder mensen gearresteerd en veroordeeld en was er nog nooit zo weinig schooluitval.   Lees meer

Dit vind je misschien ook leuk...