Halverine, margarine

Margarine, halvarineWeer een reden temeer om margarine of halvarine te vermijden. Margarine verlaagt de intelligentie.

Volgens onderzoekers van de universiteit van Auckland hebben kinderen, die dagelijks margarine of halvarine eten, op drieëneenhalfjarige leeftijd een beduidend lager IQ dan kinderen die dat niet doen. Bij kinderen met een laag geboortegewicht is dat verschil op zevenjarige leeftijd zelfs nog groter.

Bijzonder wrang is dat margarine in de markt wordt gezet als een gezond alternatief voor roomboter. In feite zou het wel eens een van de meest ongezonde voedingsmiddelen kunnen zijn die ooit zijn gemaakt.

Dat kom je niet te weten door het etiket, want daarop staat veelal het ‘ik kies bewust’ logo, waardoor je ten onrechte het idee krijgt een gezond product aan te schaffen. Maar margarines en halvarines zijn niets anders dan chemische brouwsels uit het laboratorium.

De vloeibare oliën, die voor de productie van margarines worden gebruikt, worden chemisch ontgeurd, gebleekt en gehard door middel van waterstof en een nikkel katalysator. Bij dit hardingsproces, om de margarine smeerbaar te maken, worden ook nog eens schadelijke transvetzuren gevormd. Vervolgens worden er wat synthetische vitamines toegevoegd om de zaak een gezond tintje te geven.

De kunstmatig gemaakte transvetzuren worden in verband gebracht met een verhoging van het LDL (‘slechte’) cholesterol en een verlaging van het HDL (‘goede’) cholesterol. Ook worden ze in verband gebracht met de bevordering van ontstekingsprocessen, een van de belangrijkste oorzaken van coronaire hartziekten.

Een andere studie (“Margarine Intake and Subsequent Coronary Heart Disease in Men.”) beschrijft de gevolgen van de consumptie van margarine op coronaire hartziekten. Deze studie wordt ondersteund door de wereldbekende Framingham Heart Study, waarin ruim 5000 inwoners van het dorp Framingham gedurende tientallen jaren werden gevolgd en het voorkomen van hartaanvallen werd gerergistreerd.

Een opmerkelijke bevinding van deze studie was dat naarmate de consumptie van margarine steeg, ook het aantal hartinfarcten. toenam. Een verhoogd gebruik van roomboter had daarentegen een daling van het aantal hartinfarcten tot gevolg.
Voorts bleek na tien jaar dat bij mensen, die voornamelijk margarine aten, 77 procent vaker een hartinfarct optrad dan bij mensen die geen margarine gebruikten.

Het lijkt er dus op dat het vermijden van margarine je niet alleen slimmer maakt, maar dat ook de kans dat je een hartinfarct of een beroerte krijgt in belangrijke mate verlaagd wordt.

Roomboter is een veel gezondere keuze. Probeer dan wel biologische boter te nemen van koeien die gras als voeding hebben gekregen. Deze bevat korte en middenlange keten vetzuren, die gemakkelijk in energie worden omgezet. Hierdoor wordt het vet in roomboter minder gemakkelijk omgezet in lichaamsvet. Daarnaast bevat roomboter natuurlijke vitaminen en essentiële voedingsstoffen. Roomboter bevat meer vitamine A dan wortelen. Bovendien bevat het vitamine E en selenium. Deze drie voedingsstoffen beschermen het hart tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.

Bron
Dr. Al Sears

Alsearsmd

UPDATE:

Margarine werd van origine gebruikt om kalkoenen mee vet te mesten.

Toen bleek dat de kalkoenen eraan overleden wilden de investeerders die de research hadden betaald hun investering terug en staken de koppen bij elkaar om te bespreken hoe ze alsnog hun geld konden terugkrijgen.

Het originele product was wit van kleur en had geen enkele voedingswaarde. Dus voegden ze wat gele kleurstof toe en verkochten het aan de consument om te gebruiken in de plaats van boter! Wat vindt je daarvan…is dat geen slimme oplossing…gewoon wat kleur- en smaakstoffen toevoegen en klaar is kees!

Weet jij… het verschil tussen boter en margarine?

Lees door tot het einde…het wordt reuze interessant…

· Beiden hebben dezelfde hoeveelheid aan calorieen.

· Boter heeft een ietsie pietsie hogere hoeveelheid verzadigd vet, namelijk 8 gram tegenover 5 gram voor margarine.

· Volgens een recente medische studie aan Harvard verhoogd het eten van margarine de kans op hartziekten bij vrouwen met 53% tegenover het eten van dezelfde hoeveelheid boter

· Het eten van boter verhoogd de opname van vele andere voedingstoffen in voeding.

· Boter heeft vele gezondheidsvoordelen voor het lichaam, margarine heeft er maar enkelen, en dan nog alleen omdat ze extra zijn toegevoegd.

· Boter smaakt zoveel beter dan margarine en het kan de smaak van andere voedingstoffen verhogen.

· Boter bestaat al sinds eeuwen, terwijl margarine nog geen 100 jaar bestaat.

En nu de margarine….

· Margarine bestaat uit zeer grote hoeveelheden transvetzuren.(zijn vetten die het lichaam niet kan verwerken en die leiden tot verdikking van het bloed…..met alle gevolgen vandien)

· Het verdriedubbeld de kans op ziekten aan de kransslagaders.

· Het verhoogd het gehalte aan lipoproteine-a en dus de kans op arteriosclerose.

· Vervijfvoudigd de kans op kanker.

· Verlaagd de kwaliteit van moedermelk.

· Ondermijnd het immuunsysteem.

· Verlaagd de insuline respons.

En hier volgt het meest beanstigende feit…het meest interessante feit…..

De samenstelling van margarine verschilt maar 1 molecule met plastic en heeft 27 ingredienten die ook in verf zitten….

Deze twee factoren alleen al waren voor mij genoeg om margarine, en alle andere producten die gehydrogeneerd zijn, te vermijden voor de rest van mijn leven. ( gehydrogeneerd wil zeggen: bewerken van de moleculaire structuur en/of samenstelling)

Try this at home! ( probeer dit thuis even)

Koop een kuipje margarine en zet het open in je garage of een andere schaduwrijke plek. Binnen enkele dagen kun je het volgende constateren:

· Geen vlieg, zelfs niet die vervelende fruitvliegjes, zullen er op af komen. Dit zegt toch genoeg?

· Het gaat niet rotten of vies ruiken, dit komt omdat het totaal geen voedingswaarde heeft.

· Niets kan er op groeien, zelfs die minuscule kleine micro-organismen niet.

· Waarom…? omdat het bijna plastic is.

· Zou jij je tupperware bakje smelten om op je boterham te smeren? Nee toch?

Pass the butter on please!

Een oud Chinees spreekwoord zegt: Als iemand iets waardevols met je deelt en jij kunt er je voordeel mee doen, heb je de morele verplichting om dit te delen met anderen….

Geef de boter even door wil je!

Dit vind je misschien ook leuk...