Over de akelige bijwerkingen van aspartaam. En hoe je er van af komt…

Aspartaam - vergif

(Natural News | vertaling Hans Jelle Dijkstra) Als je light frisdrank en kauwgum hebt gebruikt bestaat de kans dat je grote hoeveelheden aspartaam hebt binnengekregen. aspartaam is een populaire suikervervanger die kan worden aangetroffen in frisdrank, kauwgum, jams en in tal van andere suikervrije producten.

 


Zuivere aspartaam wordt ook op de markt gebracht onder merknamen als NutraSweet, Canderel, Natrena en onder onnoemelijk veel andere merknamen. Ondanks de populariteit van aspartaam, weten veel mensen niet dat aspartaam verantwoordelijk is voor 75% van de klachten over bijwerkingen die werden ontvangen door de Adverse Reaction Monitoring System (ARMS) van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).

Aanvullende informatie van het internet:

Aspartaam is veruit de gevaarlijkste stof op de markt die aan voeding wordt toegevoegd. Aspartaam is verantwoordelijk voor meer dan 75% van de bijverschijnselen van voedingsadditieven die aan de Food and Drug Administration (FDA) in Amerika werden gerapporteerd. Veel van die reacties zijn zeer ernstig, waaronder epileptische aanvallen en overlijden, zoals werd onthuld in een rapport van het Departement van Volksgezondheid van februari 1994.

Enkele van de 92 bij de FDA gedocumenteerde symptomen uit het rapport die worden veroorzaakt door aspartaam zijn:

Duizeligheid

Beven

Migraine of erge hoofdpijn

Geheugenverlies

Onduidelijk spreken

Verwarring

Chronische vermoeidheid

Depressie

Gevoelloosheid of tintelen extremiteiten

Slapeloosheid

Geïrriteerdheid

Paniek aanvallen

Fobieën

Astmatische reacties

Persoonlijkheidsveranderingen

Versnelde hartslag

Pijn op de borst

Hoge bloeddruk

Misselijkheid of braken

Diarree

Pijn bij het slikken

Jeuk

Netelroos

Kroep

Allergische reacties

Menstruele problemen

Pijn in de (onder)buik

Arthritis

Opgezwollen gevoel, Oedeem

Problemen met het bloedsuiker

Hersentumoren

Ademhalings- moeilijkheden

Branderige ogen of keel

Branderige urine

Niet goed kunnen denken

Chronische hoest

Buitensporige honger of dorst

Onwerkelijk voelen

Blozen van het gezicht

Dunner worden van het haar

Kaalheid

Gehoorstoornisse

Kan aspartaam verslavend zijn?
Ja, volgens Dr. Betty Martini, anti-aspartaam pleitbezorger, is dat zo. Ze legt uit dat het een “verslavende, opwinding veroorzakende, kankerverwekkende, genetisch gemanipuleerde stof is, die de mitochondriën schade berokkenen”. Bovendien stelt Dr. Janet Hall, een andere beroemde tegenstandster van aspartaam, op haar website dat alle kunstmatige zoetstoffen behoefte creëren aan nog meer zoetigheid. Ze voegt daar aan toe dat geforceerde zoetheid in feite gemanipuleerd voedsel is, en een valkuil is die er toe leidt dat mensen verslaafd raken aan zoetsmakend voedsel zonder voedingswaarde. Recent onderzoek heeft aangetoond dat aspartaam verslavend is, omdat de stof van invloed is op de opname van dopamine in de hersenen.

Bijwerkingen van aspartaam
Aspartaam is opgebouwd uit 3 componenten: [[fenylalanine]] (een aminozuur), [[asparaginezuur]] en [[methanol]]. Om de effecten van aspartaam te kunnen begrijpen moeten we naar de genetische samenstelling ervan kijken.

Op hun websites blijven fabrikanten die aspartaam verwerken het publiek geruststellen met de bewering dat zoetstoffen met een laag caloriegehalte bijdragen aan gewichtsvermindering, aan vermindering van tandbederf, aan het beheersen van diabetes en aan het verlagen van de risico’s die horen bij overgewicht. Ze beweren dat gebruikers van laagcalorische, suikervrije drankjes in staat zijn om deze producten in te passen in een gezonde levensstijl. Niet omdat ze iets aan gewicht zouden moeten doen, (omdat de meeste mensen die laag-calorische voeding en drankjes dat om andere redenen doen dan om af te vallen). Maar omdat het gebruik van laag-calorische producten zogenaamd deel uitmaakt van een “gezonde” levensstijl.

Ondanks de voordelen die worden vermeld op commerciële aspartaam websites, hebben onafhankelijke studies aangetoond dat aspartaam niet zo veilig is als het lijkt. In een recente studie, uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Miami Miller School of Medicine en door de Columbia University Medical Centre, werd ontdekt dat degenen die dagelijks light frisdranken drinken meer kans liepen om vaatziektes te krijgen, als je die groep vergelijkt met mensen die dat niet doen.

Voorstanders van aspartaam beweren dat asparaginezuur en fenylalanine in veel voedingsmiddelen voorkomen. Wat ze dan echter gemakshalve weglaten is dat deze neurotoxines alleen onschadelijk zijn als ze in combinatie worden gegeten met andere voedingsstoffen, zoals vetten, aminozuren (eiwitten), en koolhydraten. Geïsoleerd worden deze in hoge concentraties door het zenuwstelsel geabsorbeerd, en veroorzaken ze stimulatie van hersencellen en celsterfte. Tot de symptomen die daarbij optreden behoren hoofdpijn, verwardheid, evenwichtsproblemen en epilepsie.

Bovendien is methanol ook een zeer giftige stof. Die komt, aangespoord door [[chymotrypsine]], geleidelijk vrij in de dunne darm en verandert daar in [[formaldehyde]], een stof die wordt gebruikt om lichamen te balsemen. Het is een kankerverwekkende stof die geboorteafwijkingen veroorzaakt, schade aan het netvlies en DNA replicatie.

Ook in dit geval beweren aanhangers van aspartaam dat methanol veilig zou zijn, omdat die stof wordt aangetroffen in groente en in vruchtensappen. Wat ze echter vergeten te vermelden is dat de methanol in groente en vruchtensappen gebonden is aan pectine. En het lichaam beschikt niet over de verteringsenzymen om pectine af te breken en in het lichaam [[ethanol]] vrij te maken. Bovendien wordt ethanol, het tegengif tegen de giftige methanol, gevonden in natuurlijke bronnen van methanol. Het metabolisme van methanol wordt er door afgeremd, en geeft het lichaam voldoende tijd om het op te ruimen, gebruik makend van de longen en de nieren. De in aspartaam aanwezige methanol wordt gemakkelijk geabsorbeerd, omdat het daarin in een ongebonden vorm aanwezig is.

Asparaginezuur, methanol en fenylalanine -en de verspreiding ervan in het lichaam- worden opgestapeld, als gevolg van hun snelle opname en langzame uitscheiding.

In 1984 onthulden onderzoeken de schadelijkheid van NutraSweet (aspartaam) voor levende organismen. De staat Arizona ontdekte dat aspartaam in koolzuurhoudende dranken zich –bij lichaamstemperatuur- kan ontwikkelen tot vrije methanol. Op 13 mei 1998 kwam ook de Universiteit van Barcelona tot ontdekking dat aspartaam in levende lichamen werd omgevormd tot formaldehyde. Bij het daarna volgende onderzoek had de formaldehyde, (een stof die ook wordt verwerkt in spaanplaat en tapijt/Vertaler), zich verspreid over vitale onderdelen van het lichaam.

“Zoetjes-Ziekte”
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft 92 gezondheidsproblemen in kaart gebracht, (zie tabellen hierboven ), die het gevolg zijn van de consumptie van aspartaam. Aspartaamvergiftiging wordt vaak onjuist gediagnosticeerd omdat de symptomen ervan lijken op die van andere syndromen. Het verandert de aminozuur-verhoudingen in het bloed, en verlaagt of blokkeert hormoonspiegels zoals die van [[dopamine]] en tyrosine, die nodig zijn voor het functioneren van het lichaam.

Omdat aspartaam niet kan worden gedetecteerd door middel van laboratoriumonderzoek en röntgenstralen, kunnen deze ziektes en aandoeningen uitgroeien tot een giftige belasting. Hieronder staat een aantal specifieke aandoeningen die in verband kunnen worden gebracht met aspartaam. Denk daar nog eens aan, u als u de volgende keer op het punt staat om een blikje light frisdrank, open te trekken.

1. Kanker – De Ramazzinni Foundation, een Europees Kanker Onderzoeksinstituut, voerde een onderzoek uit naar aspartaam, waaruit bleek dat aspartaam het risico op kanker verhoogt, lymfomen, leukemie en borstkanker). Hoewel het Amerikaanse National Cancer Institute van mening is dat een dergelijk verband tussen aspartaam en kanker niet bestaat, is het de moeite waard om er bij stil te staan dat wat schadelijk is voor ratten ook schadelijk is voor mensen. Bovendien is het afwijzende standpunt van regelgevende instanties -wat aspartaam betreft- vooral gebaseerd op het niet voorhanden zijn van gegevens die onomstotelijk een dergelijk verband kunnen onderbouwen. En NIET op bevindingen die aantonen dat aspartaam GEEN kanker veroorzaakt.

2. Psychische stoornissen en degeneratie van hersencellen – Overmatig gebruik van kunstmatige zoetstoffen kan, volgens onderzoekers van de Universiteit van Pretoria, en van de Universiteit van Limpopo (ook Zuid-Afrika), leiden tot tal van psychische stoornissen en tot degeneratie van hersencellen. Onderzoekers publiceerden een artikel in de European Journal of Clinical Nutrition, waarin ze vaststelden dat aspartaam buitensporige signalen in de hersenen kan veroorzaken, schade, en zelfs kan leiden tot het afsterven van hersencellen. Omdat aspartaam het functioneren van de energiebron van de cel aantast, zal dat leiden tot een reeks effecten die optreden in het gehele systeem.

3. Hoofdpijn – Al in 1994 kwam een onderzoek, gepubliceerd op PuMed.gov tot de conclusie dat het gebruik van aspartaam in verband kan worden gebracht met hoofdpijn. Deelnemers aan het onderzoek kregen in 33 procent van de gevallen hoofdpijn als ze aspartaam hadden gebruikt, in vergelijking met 24 procent van degenen die een placebo hadden gekregen.

Bovendien doen Dr. Robert Milne en Blake More er in hun boek “Headaches” verslag van dat hoofdpijn het meest voorkomende bijverschijnsel is bij mensen die een product gebruiken waar aspartaam in zit. Ze voegen daar aan toe dat volgens een studie aan de University of Partkinson in Florida, het optreden van migraine verdubbelde bij een meerderheid van onderzoeksdeelnemers die aspartaam hadden gebruikt. De hoofdpijnen duurden langer, en werden gekenmerkt door uitgesproken tekenen van trillerigheid en verminderd zien.

4. Gewichtstoename en een verhoogde suikerspiegel – Aspartaam is geen gezond alternatief voor diabetici, of als je wilt afvallen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft een recente studie aangetoond dat het regelmatige gebruik van light frisdranken sterk is verbonden met abdominale obesitas,

en dat aspartaam de bloedsuikerspiegel kan verhogen. Onderzoekers van de University of Texas Health Center in San Antonio hebben in een onderzoek gerapporteerd dat 70 procent van de proefpersonen die light frisdrank dronken toenamen in gewicht, in tegenstelling tot degenen die dat niet deden. Daar komt nog bij dat degenen die regelmatig 2 of meer light frisdranken per dag dronken vijf maal zo vaak toenamen in taille-omtrek, in vergelijking met degenen die deze drankjes niet dronken.

In een daarmee vergelijkbaar onderzoek, dat een mogelijk verband onderzocht tussen het gebruik van aspartaam door 40 diabetes-gevoelige muizen, kwam dr. Gabriel Fernandes tot de conclusie dat sterke blootstelling aan aspartaam mogelijk zou kunnen bijdragen aan wat er gebeurt als je light frisdranken gebruikt. En dat er dan voor mensen een verhoogd diabetesrisico bestaat.

De hier genoemde onderzoeken vormen slechts een deel van de 92 gerapporteerde medische gezondheidsproblemen die in verband kunnen worden gebracht met aspartaam. Ondanks de bewering van aspartaam fabrikanten dat hun producten veilig zijn verklaard voor menselijke consumptie, is het nog steeds merkwaardig dat er toch steeds verslagen op tafel komen -uit sectoren die daar geen persoonlijk gewin bij hebben-, om te verklaren dat aspartaam onveilig is. Uit een oogpunt van voorzichtigheid zou je dergelijke producten dus maar beter kunnen vermijden. Dat zou op de lange termijn wel eens beter kunnen zijn dan pas later te moeten ontdekken dat alles wat er in de onderzoeken over is gezegd wáár is. Waarom? Omdat jij daar toevallig het levende bewijs van bent.

Hoe je je kunt beschermen
Om je te beschermen tegen het oplopen van een “zoetstoffen-syndroom” wordt je geadviseerd om te stoppen met de inname van alle producten die deze chemische stoffen bevatten.

Als je nog producten in huis hebt die aspartaam bevatten, en die nog niet over de datum zijn, kan je die terugbrengen en je geld terug vragen. Als je denkt dat je professionele hulp nodig hebt om van je ziekte af te komen, ga dan zo spoedig mogelijk naar je dokter. Neem een pro-actieve houding aan om gezond te zijn.

Tot slot, voor degenen die aspartaam gebruiken omdat ze gezond willen eten: vervang aspartaam door echte suiker. Natuurlijk met mate. Hoewel die meer calorieën bevat, is dat toch een betere oplossing dan om je te laten vergiftigen. Als je iets aan je overgewicht wilt doen, moet je gezondere manieren zoeken, zoals het eten van meer onbewerkte producten, en van groente en fruit. En zorg dat je regelmatig beweegt. Echt, duurzaam gewichtsverlies kan niet worden bereikt door middel van een snelle methode, zonder je levensstijl te veranderen. Maak daar een persoonlijk plan voor en krijg je oude leven weer terug.

Bronnen van informatie die voor dit artikel zijn gebruikt:
http://www.naturalnews.com
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/01/120131092746.htm
http://www.whale.to/a/sbs17.html
http://www.janethull.com/askdrhull/article.php?id=007
http://489679www.nogw.com
http://www.ssvictory.com
http://www.colorado.edu

Bezoek ook de Nederlandse aspartaam website voor nòg meer informatie en een leerzame video

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...