LED lamp op zwaartekracht haalt $400.000 op bij crowdfunders

LED lampje op zwaartekrachtEen opmerkelijke nieuwe LED lamp haalde in korte tijd bijna $400.000 op via crowdfunding: de GravityLight. De lamp kreeg van het blad Popular Science een prijs voor meest innovatieve idee. En er was veel aandacht voor in internationale media. De lamp is namelijk uiterst simpel qua idee, maar kan verstrekkende gevolgen hebben voor 1,5 miljard mensen die geen betrouwbare bron van verlichting hebben.

De GravityLight werkt op gratis zwaartekracht, kost 10 dollar en is na 3 maanden al goedkoper dan het alternatief: gevaarlijke, vervuilende kerosine lampen die door hoge brandstofprijzen erg duur in gebruik zijn.

De GravityLight in actie. Foto: Indiegogo

Van de website: “Goedkope, zelfvoorzienende lampen [bijvoorbeeld op zonne-energie] worden steeds beter beschikbaar, maar batterijen zijn de zwakke schakel: ze zijn duur en functioneren slechter met gebruik en na verloop van tijd… Met GravityLight, echter, kost het slechts een paar seconden om het gewicht op te tillen, dat vervolgens genoeg energie schept voor een half uur licht, wanneer je het maar nodig hebt. De lamp heeft geen batterijen die kapot kunnen gaan, vervangen of weggegooid moeten worden. Het is volledig schoon en groen.”

Er is $50.000 nodig aan opstartkosten, maar ondertussen staat de teller al op $161.000 met nog 30 dagen te gaan…

Bron: Indiegogo

Dit vind je misschien ook leuk...