Chakra’s: wat houdt dat in?

chakrasJe hoort er wel eens van binnen de new age kringen en semi spitrituelen: chakra’s…Maar wat houdt dat in?

Het woord chakra komt uit het Sanskriet en betekent wiel of werveling. Chakra’s zijn min of meer energiecentra in het lichaam . De verschillende chakra`s vormen de verbindingsschakels tussen de ons omringende energie en deze energiebanen in ons lichaam. Elke chakra correspondeert met een bepaald levensgevoel of -gebied en heeft een eigen kleur.

Binnen de natuurgeneeskunde gaat men er vanuit dat de mens, naast het fysieke, waarneembare lichaam, ook een energielichaam of fijnstoffelijk lichaam heeft. Via niet fysiek zichtbare energiebanen (meridianen) en velden in het lichaam (chakra’s) en daaromheen (de aura) is de mens verbonden met het totale energieveld dat ons omgeeft (kosmos).

De verschillende chakra`s vormen de verbindingsschakels tussen de ons omringende energie en deze energiebanen in ons lichaam.
Elke chakra correspondeert met een bepaald levensgevoel of -gebied en heeft een eigen kleur. Het al of niet goed functioneren van zo`n chakra is mede van invloed op bepaalde psychische en/of lichamelijke problemen die we tegenkomen op het betreffende levensgebied.

Chakra overzicht

* Eerste chakra = Stuit of Basis- of Wortelchakra, de kleur is rood.
Deze bevindt zich aan de onderkant van de ruggegraat en staat voor de basisvaardigheden die we nodig hebben om te overleven.

* Tweede chakra = Heiligbeen, de kleur is oranje.
Dit energiepunt bevindt zich tussen de navel en het schaambeen en is het centrum voor sexuele energie, gevoelens en emoties.

* Derde chakra = Zonnevlecht, de kleur is geel.
Deze is gelegen tussen de navel en de onderkant van de ribben, de zgn. plexus solaris. Deze chakra staat voor wilskracht.

* Vierde chakra = Hartchakra, de kleur is grasgroen.
Dit punt ligt in het midden van het borstbeen en staat voor de liefde voor zichzelf. Niet vanuit egoïstisch standpunt. De theorie is; je moet jezelf liefhebben voor je van een ander kan houden.

* Vijfde chakra = Keelchakra, de kleur is hemelsblauw.
De chakra bevindt zich ter hoogte van de hals en regelt communicatie en zelfexpressie.

* Zesde chakra = Voorhoofdchakra, de kleur is indigo.
Deze chakra ligt midden op het voorhoofd en brengt intuïtie. Deze wordt dan ook vaak het derde oog genoemd.

* Zevende chakra = Kruinchakra, de kleur is violet/wit
Dit centrum zit aan de bovenkant van het hoofd en brengt éénheid en inzicht.

De huidige wetenschap is zich tegenwoordig meer en meer bewust van het feit dat het lichaam uit diverse lagen bestaat (fysiek, mentaal, emotioneel, astraal, etc.) en heeft een algemeen begrip van de manier waarop dit ingewikkelde systeem werkt.

De zeven hoofd chakra’s zijn de zenuwknooppunten die zich tussen staartbeen en kruin in het menselijk lichaam zouden bevinden. Elk knooppunt of centrum heeft te maken met bewustzijn en ontwikkeling, met groei en inzicht.

 

Bron: www.wereldgeheimen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...