‘Onderneem actie tegen gif in margarine’

margarineHet blijkt dat peuters, kinderen en ouderen kans lopen om te veel van de schadelijke stof 3-MCPD binnen te krijgen.

Onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard vindt dat het dagelijkse EU-bestuur snel actie moet ondernemen.

Uit onderzoek van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA bleek donderdag dat vooral margarine en vergelijkbare vetproducten bijdragen aan een te hoge inname van de carcinogene stof 3-chloor-1,2-propaandiol of 3-MCPD.

Nieren

De stof ontstaat bij verhitting van vet of producten met een hoog vetgehalte. Acht van de 64 onderzochte groepen bleken te veel 3-MCPD binnen te krijgen. Het zijn de kwetsbaarste groepen – peuters, kinderen en ouderen – die te veel gif binnenkrijgen.

De stof, die vooral gevaarlijk is voor de nieren, zit ook in brood, sojasaus, banket, babymelk en gerookte vleeswaren. 3-MCPD wordt verder gebruikt als uitgangsstof bij de productie van kleurstoffen en geneesmiddelen. De EFSA pleit ook voor onderzoek naar gefrituurde producten en ander voedsel dat mogelijk 3-MCPD bevat.

Grenswaarden

Liotard heeft de Europese Commissie gevraagd om grenswaarden te bepalen voor de hoeveelheid 3-MCPD in voedingsproducten. Er geldt op dit moment alleen een grenswaarde voor sojasaus.

“Verder onderzoek is noodzakelijk, maar tegelijkertijd moet er ook actie worden ondernomen,” zegt ze. “Het is daarbij belangrijk om rekening te houden met het consumptiepatroon van kinderen en ouderen, want juist zij krijgen te veel 3-MCPD binnen.”

Bron: Kartikaliotard.eu

Dit vind je misschien ook leuk...