Scholen doden de creativiteit (video)
Sir Ken Robinson pleit vermakelijk en zeer bewogen voor een onderwijssysteem dat creativiteit koestert in plaats van ondermijnt.
Terwijl kinderen over het algemeen niet twijfelen aan hun eigen creativiteit, zijn volwassenen veelal minder zeker van zichzelf. Wat verandert er tijdens het volwassen worden?
Organisaties over de hele wereld geven aan behoefte te hebben aan creatieve mensen die zich snel kunnen aanpassen aan veranderingen, maar kunnen die niet vinden. Waar zijn ze gebleven?
Gisteren
Robinson bespreekt de noodzaak van een radicale herziening van de onderwijssystemen, met een bijzondere nadruk op creativiteit. Hij vertelt een verhaal van een klein schoolmeisje waaraan de leraar vraagt wat ze aan het tekenen is. Ze antwoordt dat ze een tekening van God maakt. “Maar niemand weet hoe God eruitziet,” zegt de leraar. “Zodra ik klaar ben, weten ze het wel!” reageert het meisje. Robinson maakt het punt dat kinderen niet bang zijn om het fout te hebben. Ze proberen van alles en het komt simpelweg niet bij hen op dat je niet creatief zou kunnen zijn. Dat is iets wat we leren gedurende onze schoolcarrière, waar we opgeleid worden tot niet-kunstenaars. Lees meer