‘We zijn 70 jaar ontzettend misleid over cannabis’ (video)

sanjayguptaDe bekende Amerikaanse neurochirurg Sanjay Gupta wil graag iets zeggen over cannabis: Ik zat ernaast.

De CNN-correspondent verontschuldigde zich omdat hij ‘niet goed genoeg’ naar het onderzoek over medicinale cannabis heeft gekeken waaruit blijkt dat er veel verschillende aandoeningen mee te behandelen zijn.

“We zijn in de Verenigde Staten 70 jaar lang ontzettend misleid en ik verontschuldig me voor mijn rol daarin,” schrijft Gupta vandaag in een opiniestuk. “Het risico op misbruik is niet hoog en er zijn zeer legitieme medische toepassingen. In sommige gevallen is cannabis zelfs het enige dat werkt.”

Gupta, die in 2009 nog een artikel in het tijdschrift Time schreef met de titel ‘Why I would Vote No on Pot’ draaide 180 graden om toen hij werkte aan zijn documentaire ‘Weed’, die aanstaande zondag wordt uitgezonden.

In een interview met tv-presentator Piers Morgan gaf hij woensdagavond toe ‘een tijd geleden’ zelf cannabis te hebben gebruikt.

Hij voegde toe dat het onzinnig is om cannabis te classificeren als een gevaarlijke substantie, gevaarlijker nog dan cocaïne, alcohol en sigaretten. Gupta zei dat hij gedurende zijn onderzoek geen enkel geval is tegengekomen waarbij sprake was van een overdosis cannabis.

Amerikaanse wetenschappers lopen tegen een grote muur op omdat ze hun onderzoek naar cannabis moeten laten goedkeuren door het National Institute on Drug Abuse, ‘een organisatie die onderzoek doet naar drugsmisbruik in plaats van de voordelen’, schrijft Gupta.

Tijdens recente studies in andere landen werd gekeken naar het antikanker-effect van cannabis op hersenkankercellen. Daarnaast werd onderzoek verricht naar de verzachtende werking van cannabis op PTSS.   Kijk meer

Dit vind je misschien ook leuk...