Automatisering groot probleem voor werkgelegenheid

Google topman

Google topmanAutomatisering vormt inmiddels een groot probleem voor de werkgelegenheid. Dat zegt Google-topman Eric Schmidt op het World Economic Forum, dat tot en met zaterdag in Davos wordt georganiseerd.

Volgens Schmidt blijft automatisering in ieder geval de komende twintig tot dertig jaar een serieus probleem voor de arbeidsmarkt. “De automatisering gaat maar door en simpele taken worden de mens uit handen genomen. Een gebrek aan banen is in feite de schuld van de techniek”, zei Schmidt.

Middensegment

Schmidt verwacht dat automatisering nog veel banenoffers gaat eisen in het middensegment. “Daar liggen de taken die een computer kan uitvoeren, waardoor de menselijke werker in feite overbodig wordt”, zegt hij.

Naar een andere baan switchen is lastig voor mensen in het middensegment, signaleert Schmidt. “De mensen die hun baan kwijtraken, lopen de kans om in een vacuüm terecht te komen. Het is maar de vraag of hun kennisniveau voldoende kan worden bijgespijkerd om een andere baan te bemachtigen.”

Geen gevaar voor niet-procesmatige banen

Eerder deze week stelde Han Mesters van de ABN Amro dat mensen met een mbo-opleiding het ‘heel erg moeilijk krijgen’ in deze nieuwe tijd, waarin kennis steeds centraler komt te staan. “In de horeca of in de zorg kunnen mensen altijd wel terecht, want dat werk valt vooralsnog niet te automatiseren”, zei hij. “En daar kun je ook met een minder hoge opleiding werk vinden.”

Bron: webwereld.nl

Dit vind je misschien ook leuk...