‘Nieuwe generatie microchips mobieltjes vernietigt menselijk DNA’

Chips gebruiken zelfde technologie als reeds wordt toegepast in HD TV’s, smart phones en PC’s

Wetenschappers in Amerika slaan alarm over de in ontwikkeling zijnde nieuwe generatie microchips voor mobieltjes. Volgens dr. Boian Alexandrov van het Center for Nonlinear Studies aan het Alamos National Laboratory in New Mexico wijst onderzoek uit dat chips die geschikt zijn om terahertz (Thz) golven uit te zenden het menselijke DNA beschadigen en zelfs vernietigen. De controversiële technologie wordt nu al dagelijks toegepast door de Amerikaanse Transportation Security Administration (TSA) bij het scannen van de vele duizenden passagiers die aan boord van een vliegtuig willen stappen.

Technologen aan de Technische Universiteit van Dallas zijn hard bezig de in de luchthavenscanners gebruikte Thz-chips geschikt te maken voor mobieltjes. De Amerikaanse pers verlekkerde zich onlangs al bij het vooruitzicht wat er dankzij deze chips allemaal mogelijk zal zijn, zoals door objecten en muren kunnen kijken. Medici zouden de technologie kunnen gebruiken om bijvoorbeeld kleine tumoren bij patiënten op te sporen, zodat daar geen (kijk)operaties meer voor nodig zijn.
 
DNA valt uit elkaar
Een team wetenschappers onder leiding van dr. Alexandrov heeft echter zeer verontrustend bewijs gevonden dat regelmatige blootstelling aan Thz straling het DNA in zowel mensen als dieren beschadigt en zelfs vernietigt. DNA moleculen vallen door de Thz straling als het ware uit elkaar. ‘Gebaseerd op de onderzoeksresultaten stellen we dat specifieke blootstelling aan terahertz straling de natuurlijke dynamiek van DNA aanzienlijk kan aantasten, en daarmee de ingewikkelde moleculaire- en genetische processen die optreden bij DNA replicatie.’

Terahertz stralen veroorzaken ‘bubbels’ tussen genen, waardoor kritieke processen die nodig zijn om het leven zelf in stand te houden worden beschadigd. Deze technologie dreigt in de toekomst vele miljoenen mensen ziek te maken of te doden.
 
Kanker door luchthavenscanners
Dr. David J. Brenner, stralingsexpert aan de Universiteit van Columbia, constateerde onlangs dat de luchthavenscanners die deze technologie reeds gebruiken bij sommige mensen kanker kunnen veroorzaken. Vooral kinderen tot 6 jaar, zwangere- en zogende vrouwen, mensen die lijden aan immuunstoornissen en kankerpatiënten zouden extra kwetsbaar voor Thz straling zijn. Daarnaast hebben mensen die dagelijks bepaalde medicijnen gebruiken of lijden aan een ernstig vitaminetekort een verhoogd risico op het ontstaan van huidkanker.

Technologie al gebruikt in smartphones
De CMOS (Complementary Metal-Oxide Semiconductor) chips gebruiken dezelfde technologie die nu al wordt toegepast in HD TV’s, smartphones en PC’s. Het is dus nog maar een kleine stap voordat de chips kunnen worden toegepast in een nieuwe generatie mobieltjes, die ongetwijfeld zeer gewild zullen zijn vanwege de vele nieuwe mogelijkheden.
 
Of de medische autoriteiten en de industrie daarbij rekening zullen houden met het onderzoek van het team van dr. Alexandrov is echter zeer de vraag. Tot nu toe is al talloze malen gebleken dat commerciële belangen boven die van de gezondheid van consumenten worden gesteld. Zo werden bijvoorbeeld diverse eerdere onafhankelijke onderzoeken die uitwezen dat bestaande mobieltjes hersentumoren kunnen veroorzaken in de doofpot gestopt.
 
 
Xander
 
(1) Red Ice Creations / Fourwinds10

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.