PIETER VAN VOLLENHOVEN Sr. – “VERZETS-NSB’er”

vollenhovenDe Verzetsprinz zur Lippe B. feliciteerde in 1968 zijn schoonzoon Pieter van Vollenhoven met het behalen van zijn vliegbrevet.  Voor zijn passagiers was het te hopen, dat zijn geheugen hem tijdens de vlucht niet in de steek zou laten, want aan het geheugen van de man schort het nogal al eens.

Onlangs is er een boekje uitgekomen, wat het dagboek van Pieter van Vollenhoven Sr. was in de tijd dat hij het commando voerde over een gedeelte van Vesting Holland (Het ‘Nationaal Bolwerk’) tijdens de mobilisatie en meidagen van 1940.

De Nederlandse regering omschreef het destijds als volgt:

“…hardnekkige en duurzame verdediging van de stedelijke gebieden, de industrie, het goud en de Kroon in het westen van Nederland…”

Zoon Pieter, de veiligheidsprof zegt het dossier van zijn vader nauwelijks te kennen. Na onderzoek van erkende geschiedvervalsers in de jaren zestig van de vorige eeuw, werd echter doodleuk medegedeeld dat de man “aan de goede kant had meegevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog”. Van die heldendaden hebben we vooralsnog niets mogen vernemen….is dat “dagboek” soms nog in de maak? We vragen het vast maar even….

Het is wel voorstelbaar, dat hij zich maar liever niet te veel herrinnert van het verleden van zijn familie.  Met name het lidmaatschap van de NSB tot 1936 van zijn vader, getuige dit krantenberichtje uit  2004 wat we van Gerard de Boer binnen kregen:   Lees meer