Wetenschap toont aan: je kunt je DNA veranderen!
De wetenschap staat op de drempel van een enorme shift rondom het begrip ‘erfelijkheid’. De ontdekking van wat nu ‘epigenetics’ heet, de epigenetica, of de verborgen invloed op de genen, kan elk aspect van onze levens gaan beïnvloeden..! In de kern van dit nieuwe veld ligt het simpele maar even controversiële idee, dat genen beschikken over een ‘geheugen’. Dat de levens van je voorouders, in de zin van het eten dat ze nuttigden, de lucht die ze inademden, en zelfs de dingen die ze zagen, een direct effect op jou kunnen hebben. Tientallen jaren later, en ondanks het feit dat je deze zaken zélf niet hebt doorgemaakt. En natuurlijk ook omgekeerd: dat alles wat jij doet een effect heeft op jouw kleinkinderen…
De oude gedachte is dat ons DNA al onze over-erfbare informatie in zich draagt en dat niets wat een individu doet in zijn leven, overgaat op diens kinderen. Voor téveel wetenschappers echter, berust epigenetica op een soort ketterij, die de vraag naar boven brengt of ons beeld van het DNA en de ontwikkeling ervan, nog wel klopt, als hoeksteen van de moderne biologie. Epigenetica voegt een compleet nieuwe laag toe óver het DNA heen. Het is het idee dat er een controlesysteem bestaat in de genen, dat deze ‘aan’ en ‘af’ kan zetten. Epigenetica dat de zaken die mensen beleven, zoals voeding en stress, deze ‘aan’- en ‘uit’-knoppen kunnen bedienen en zelfs kunnen zorgen voor erfelijke effecten in mensen.
Hoever dit gaat kun je in onderstaand artikel lezen, het DNA blijkt binnen de ‘zachte’ wetenschappen al lang in staat om te veranderen. Maar ook in de ‘fysieke’ werkelijkheid blijkt epigenetica een heel realistisch idee, waarvoor bewijs ná bewijs wordt geleverd door de wetenschap. Lees meer