10 geboden voor een seculiere maatschappij

10 gebodenNederland heeft grote behoefte aan een (nog) meer seculiere maatschappij. Nederland kent een enorme godsdienstvrijheid, maar die is te ver doorgeschoten. We hebben nog steeds (christelijk) religieuze partijen die winkelen op zondag, abortus en euthanasie proberen te verbieden wanneer zij daar de kans toe krijgen. Een absurde situatie, omdat hier de ene geloofsovertuiging haar wil aan andere geloofsovertuigingen probeert op te leggen. Onnodig, want er is geen christen die gedwongen wordt om te winkelen op zondag of om abortus of euthanasie te plegen.

Ook eisen sommige religies nog uitzonderingsposities op, zoals bijvoorbeeld het recht om niet beledigd te worden. De christenen zijn de afgelopen 30 jaar wat meer gewend geraakt aan forse kritiek en beledigingen. OK prima, nu weten ze ook hoe anders- en niet gelovigen die jaren daarvoor hebben ervaren. Nu vertonen sommige moslims kinderlijk gedrag wanneer ze respect niet vanzelf krijgen. Een column van Ebru Umar over ‘een jengelende moskee’ levert direct 2000 geweldsbedreigingen op.

Seculiere variant
Onze multireligieuze maatschappij is sterk gebaat bij een nog betere ordening die godsdiensten en ‘niet godsdiensten’ in vrede naast elkaar laat leven. Ofwel: een nog wat zuiverder seculiere variant van wat we nu hebben. Een bestel zonder religieuze partijen in de politiek, een onderwijssysteem zonder religieuze kleuren en een cultuur waarin iedereen genoeg eelt heeft om zich niet te laten meeslepen door kritiek en ruw geformuleerde meningsuiting.   Lees meer

Dit vind je misschien ook leuk...