De gezondheidsvoordelen van hennep

hennepSteeds vaker wordt hennep gebruikt als voedingsmiddel. In alle gevallen wordt daarbij gebruikgemaakt van de complete zaden of de olie.

Voorbeelden van dit soort producten zijn energierepen, brood, koekjes, pasta, chips en wafels. Ze worden niet alleen verkocht vanwege hun alternatieve uitstraling of tegendraadse karakter.

Hennep heeft bijzondere eigenschappen. Nader onderzoek geeft inzicht in de voedingswaarde van hennep voor de mens.

Evenals andere oliehoudende zaden bestaat hennepzaad voornamelijk uit olie (rond 44 procent), eiwit (33 procent), vezels en koolhydraten (12 procent). Verder bevat hennepzaad vitamines, fytosterolen en mineralen.

Hennepolie onderscheidt zich van andere zaadoliën vanwege haar samenstelling, vooral de aanwezige vetzuren en eiwitten die alle essentiële aminozuren in de juiste verhouding bevatten.

Ideale verhouding

Metabolieten van omega 6-vetzuren wekken sneller ontstekingen op dan die van omega-3-vetzuren. Dit houdt in dat omega 6- en omega 3-vetzuren in een evenwichtige verhouding moeten worden geconsumeerd. Onderzoekers gaan ervan uit dat de ideale verhouding rond de 4:1 ligt. Normale zaadolie en dierlijke vetten bevatten relatief weinig omega 3-vetzuren. Vandaar kent ons dieet vaak een verhouding van 10:1.

Recent onderzoek toont aan dat deze onbalans een belangrijke bijdrage levert aan het ontstaan van een groot aantal aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten, artritis, diabetes en huidproblemen. Diverse studies tonen aan dat de juiste verhouding van omega 6- en omega 3-vetzuren in onze voeding het risico op aderverkalking, een hartinfarct en diverse kankersoorten verlaagt. Daarnaast zorgt een juiste verhouding voor een verzachting van de symptomen van reumatoïde artritis, stemmingsverbetering en een betere ontwikkeling van kinderen.  Lees meer

Dit vind je misschien ook leuk...