Hamburg krijgt eerste gebouw dat draait op algen
In Hamburg is het BIQ House geopend, het eerste gebouw ter wereld dat volledig van energie voorzien wordt door middel van algen. De voorkant van het gebouw is voorzien van bioreactoren met onder meer algen. Die genereren op duurzame wijze biomassa en energie. Als deze proef succesvol is, zouden er ook in steden veel meer mogelijkheden zijn voor het opwekken van duurzame energie én kunnen er steeds meer zelfvoorzienende gebouwen geplaatst worden.
Duurzame energie
Het gebouw is ontworpen door het bedrijf Arup. Het idee is slim: door de hele voorkant te zien van bioreactoren, komt een groot oppervlakte vrij om duurzame energie te genereren. Bovendien zorgt dit systeem voor extra isolatie, zowel tegen hitte en kou als tegen geluid. Het gebouw beschikt op dit moment over 129 bioreactoren van 2,5 meter bij 70 centimeter. Alle bioreactoren zijn aan de zuidwestelijke en zuidoostelijke kant geplaatst. Ze zijn verbonden met een energiebeheercentrum dat de zonnehitte en algen ophaalt en opslaat, zodat er bijvoorbeeld warm water van gemaakt kan worden.
Innovatief concept
Volgens Jan Wurm van Arup is dit een innovatieve ontwikkeling: “Het zou zo maar eens een duurzame oplossing kunnen worden voor energieproductie in stedelijke gebieden, dus het is geweldig dat we het een keer in het echt kunnen testen.” Arup denkt momenteel ook na over de ontwikkeling van wolkenkrabbers die van een zelfde soort reactoren voorzien zijn. Dit zouden echte ‘levende’ gebouwen worden, die zich aanpassen aan het weer en aan de behoeften van inwoners. Waarschijnlijk zullen dergelijke flats pas in 2050 ontwikkeld kunnen worden, als de technologie goed getest en uitontwikkeld is.
Bron: Inhabitat.com