Pinnen mag? Digitale Überkontrolle?

uw pingedrag wordt verkochtHet is via diverse media te lezen: uw pingedrag wordt verkocht. Zo meldt de NOS dat de gegevens van het pingedrag niet te herleiden is naar mensen, alleen maar naar de wijk waar iemand woont. Wat ik al een erg vreemde claim vind. Als ik het noorden van het land woon, en ik pin in een winkel in het zuiden van het land, hoe weten ze dan in welke wijk ik woon? Ze zien toch alleen maar in welke wijk ik gepind heb?

Als ik op de website van PaySquare kijk worden daar de voordelen voor de winkeliers aangeprezen. Maar met welk doel? Welke winkelier zit tegenwoordig zodanig te suffen, dat hij zijn verkoopgegevens niet uit zijn eigen kassa-systeem of boekhouding kan halen? Welke suffe winkelier heeft daarbij informatie over pingedrag nodig? Op elke kassabon waarop gepind is, staat helaas keurig uw pasnummer en rekeningnummer. En…., die gegevens liggen ook bij de winkelier. Dus die winkelier heeft al uw unieke bankrekeningnummer voorhanden en zit helemaal niet te wachten op een “algemeen rapportje” van PaySquare of andere digitale Stasi-dienst.

Ik voorzie dit gebeuren als een opstapje naar verdere totaalcontrole. Zeer ongewenst, dus. Dat ik dan op nu.nl moet lezen dat er een burgemeester is die als voorbeeld een week cash-loos gaat leven en uitsluitend pintransacties uitvoert, zegt al genoeg. Zéker als de burgemeester Annemarie Jorritsma heet.

Er wordt gesteld dat ook bedrijven niet meer blij zijn met contant geld. Pinnen zou goedkoper zijn voor bedrijven en het vermindert het risico op overvallen. Dus als ik het goed begrijp hebben de arrogante banken het afstorten van contant geld gewoon schandalig duur gemaakt, en van al het belastnggeld dat naar veiligheid en politie zou moeten gaan, is er niet genoeg om winkeliers te beschermen. De “oplossing” is nu, om het geld digitaal te laten circuleren, alsof dát veilig is.

Mijn advies: doe zoveel mogelijk contant. Dat is de meest anonieme manier van geld uitgeven. Wil uw winkelier uw contant geld niet? Dan zoekt u toch een andere winkelier?

Dit vind je misschien ook leuk...