IMF geeft ‘groen licht’ voor eenmalige supertaks van 10% op uw spaargeld

photo_1348512747494-1-0Het IMF stelt voor om een eenmalige belasting van 10% te heffen op het spaargeld in de 15 landen van de eurozone. Dat meldt Le Figaro. Het idee is niet nieuw. Al in 2011 merkte de Boston Consulting Group op dat een belasting van 30% op alle activa de enige uitweg uit de eurocrisis zou zijn.

Steen Jakobsen, de hoofdeconoom van de Saxo Bank,  stelde zich in april van dit jaar iets conservatiever op en sprak toen van een belasting op activa à rato van 10 à 15%. Ongeveer het percentage waarmee het IMF nu afkomt.

Het IMF verwijst in haar Fiscal Monitor (deel 2 op p. 27 – Taxing Our Way out of—or into?—Trouble, of zie onderaan dit artikel) naar een studie van de Duitse econoom Stefan Bach. Die berekende in 2012 dat indien enkel de Duitsers die meer dan 250.000 euro op de bank hebben staan eenmalig zouden worden belast à rato van 3,4%, men ruim 100 miljard euro zou kunnen ophalen, 4% van de Duitse openbare schuld.

De economen van het IMF schrijven nu dat wat betreft de 15 landen van de eurozone:

‘Het verleidelijke van zo’n belasting is dat ze kan worden geïmplementeerd vooraleer mensen zich er aan kunnen onttrekken en dat wordt verondersteld dat ze éénmalig is en ze het gedrag niet verstoord (en door sommigen als fair wordt beschouwd). (…) De belastingsgraad die nodig is om de schuldratio (ten opzichte van het bbp) van de landen terug te brengen tot hun niveau van 2007  vergt een heffing van ongeveer 10% op alle spaartegoeden van gezinnen met een positief netto saldo.’   Lees meer

Dit vind je misschien ook leuk...