Justitie verdrievoudigt schuld verzekerden binnen 6 dagen

oproerDit is deel 2 van het verhaal over mensen die de zorgverzekeringspremie niet meer kunnen betalen en naast het aflossen van hun schuld iedere maand minstens 30% meer ziektekostenpremie moeten betalen, net zo lang totdat hun schuld aan de zorgverzekeraar is afgelost. Het verhaal heeft een vervelend staartje, dat het allemaal nog schrijnender maakt.

Wanneer de verzekerde te laat is met het betalen van de “bestuursrechtelijke premie” van 160,- dan schakelt het Centraal Justieel Incassobureau CJIB *) een gerechtsdeurwaarder in. Deze brengt direct 170 euro aan “invorderingskosten”, “exploot”, BTW en andere zgn. “kosten” in rekening. Daarbovenop krijgt hij nog eens een 250 euro aan verdere “kosten”, als hij deze 170 euro niet binnen 5 dagen betaalt.

Met andere woorden een schuld van 160 euro wordt binnen 6 dagen 580 euro. Meestal overkomt dit burgers die een kleine uitkering ontvangen, en daardoor echt niet genoeg hebben om te betalen. Begrijp je nu waardoor burgers zo diep in de schulden komen doordat ze eerst kleine bedragen niet KUNNEN betalen?

Commentaar
We zien in NL in toenemende mate dat burgers door overheidsinstanties diep in de schulden geduwd worden. Burgers krijgen te maken met de bestuursrechtelijke premies van het CVZ, de maatregelen van het CJIB, de boetes en kortingen van uitkeringsinstanties. Met name uitkeringsgerechtigden met een laag inkomen hebben hiermee te maken. Wanneer ze eenmaal in de tentakels van deze overheidsinstanties terecht komen kunnen zij bijna onmogelijk uit de schulden raken. Hierdoor verliezen zij iedere hoop op een betere toekomst. In de ons omringende landen leidt dit regelmatig tot rellen en opstanden. In NL is het zover nog niet gekomen.

Rob Vellekoop, 21 juni 2013, delangemars.nl

Dit vind je misschien ook leuk...