Portugal legt beslag op pensioenfonds om schuldenberg te verlichten

portugal_worriesDankzij een amper in de media gerapporteerde beslissing heeft Portugal de weg vrijgemaakt om tot 90% van het vermogen van het Portugese pensioenfonds in staatsleningen van het land te investeren. De regering wil zo haar kredietkosten verminderen, die op dit moment dreigen te exploderen vanwege de onduidelijke politieke toestand in het land.

Het Portugese pensioenfonds zal zijn investeringen in staatsleningen van het land zo verhogen van 55% op dit moment naar 90%, schrijft de Wall Street Journal. Zo zal 4 miljard euro extra in schuldpapier van de staat worden geïnvesteerd. Portugal heeft aan zijn financieringsbehoefe voor 2013 volledig voldaan, maar de nieuwe maatregel moet toelaten een kwart van de financiering voor 2014 te voldoen.

De techniek die Portugal introduceert is niet nieuw. De zogenaamde ‘financiële onderdrukking’ moet de rente tegen dewelke wordt geleend naar beneden halen waardoor de schulden van een land dalen. ‘Waarom zou je schulden saneren als financiële onderdrukking zo elegant is?‘, vraagt Joseph Di Censo, een voormalig functionaris bij het IMF en nu aan de slag als portfoliomanager voor Blackrock.

De techniek werd na de Tweede Wereldoorlog door verschillende landen gehanteerd om zich van hun schulden te ontdoen. Tussen 1945 en 1980 lagen de rentes op staatsleningen onder het inflatiecijfer, zodat de reële rentes negatief waren. Door inflatie konden de landen hun schulden reëel afbouwen. Vandaag is de situatie anders. In de huidige schuldencrisis is het de ECB die landen helpt met een historisch lage basisrente. Terwijl de spaarders reëel vermogen kwijtraken, dalen de kredietkosten van de landen.

Doch landen als Portugal en Spanje spelen zo hoog spel met de centen van hun spaarders en gepensioneerden. Als straks een schuldenherstructurering niet langer te vermijden valt, dreigen gepensioneerden en burgers grote verliezen te moeten incasseren, concludeert Deutsche Mittelstand Nachrichten

Dit vind je misschien ook leuk...