Bitcoin versus Bernanke en Knot

BitcoinBitcoin is een geldsysteeminnovatie dat een eind kan maken aan de ijzeren greep van overheden en banken op het monetaire systeem. De ECB wijdde een rapport aan Bitcoin hetgeen genoeg zegt over de potentie van dit gedecentraliseerde peer-to-peer virtueel geldnetwerksysteem. Bitcoin heeft geen centrale bank en geen financiële instituties die zich met transacties bezighouden.

 

In plaats van banken onderhoudt een collectief netwerk van gebruikers een compleet gecodeerd bestand van Bitcoin (BTC) transacties en hoeveel BTC iedere gebruiker heeft. Betalingen bevatten een publieke-privé sleutel en iedere BTC kan slechts éénmaal overgemaakt worden. Omdat beide partijen het complete bestand hebben, is er geen extern ‘vertrouwens’ systeem nodig. Het is een mechanisme dat de noodzaak voor banktransacties voor ons wegneemt.

In 2009 heeft een Japanse programmeur – schuilnaam Satoshi Nakamoto – Bitcoin ontworpen en geimplementeerd. In oktober 2012 noemt het ECB Bitcoin: ‘the most successful — and probably most controversial — virtual currency scheme to date.’ De theorie achter Bitcoins komt – volgens het ECB – uit de Oostenrijkse school. De business cycle theorie van Mises, Hayek en Bohm-Bawerk wordt uitgelegd en Hayek’s Denationalisation of Money wordt genoemd.

Het rapport vermeldt dat Bitcoin supporters de virtuele valuta als een begin zien voor het einde van de centrale bankmonopolies. Als Oostenrijkse Schoolvolgers bekritiseren ze het fractionele reserve banksysteem. Bitcoin zien ze als het stelsel dat geïnspireerd is door de klassieke goudstandaard.

Bitcoin kan de overheden en centrale banken rechts inhalen. De kans dat overheden vrijwillig overschakelen naar de goudstandaard is bijzonder klein omdat het staatssysteem (langer) overeind blijft met fiatgeld en de hand aan de drukpers. Hervorming van de overheid is dezelfde moeizame weg dus ondernemerschap om een probleem op te lossen en een kwaliteitsproduct te maken kan de oplossing zijn. Op die manier maak je het oude systeem overbodig zoals zoveel internettoepassingen hebben gedaan.

Bitcoins zijn deelbaar tot acht decimalen en de wisselkoers ten opzichte van andere valuta wordt bepaald door vraag en aanbod. De totale hoeveelheid bitcoins zit nu rond de 10 miljoen en gaat door tot een totaal van 21 miljoen in het jaar 2140. Die groei gaat organisch doordat de op te lossen algoritmen (om Bitcoins te creëren) steeds complexer worden. Deze langzame toename voorkomt inflatie. Ze worden gebruikt voor de aankoop van producten en diensten, zowel materieel als virtueel.

Bitcoin staat nog aan het begin van zijn carrière staat en er is nog veel tegenwerking te verwachten én te overwinnen. Afsluitend zijn er de volgende pluspunten:

1. Dankzij Bitcoin hebben we op termijn geen banken meer nodig om geldtransacties uit te voeren of om ons geld te bewaren. Dat geeft immense voordelen: zo goed als geen transactiekosten, vrijwel directe betaalbevestiging, gereduceerde kredietrisico’s, veiligheid en flexibiliteit.

2. Geldcreatie wordt een activiteit die gelinkt is aan het publiek die dat geld gebruikt en is behoorlijk inflatieproof. Daar komen geen politici, bankiers, belanghebbenden en de uiteindelijk gedupeerde belastingbetalers meer aan te pas.

3. Omdat alle transacties peer-to-peer (delen van bestanden) zijn, kunnen mensen hun valutaposities vrij en kostenloos wisselen.

4. Als peer-to-peer valuta gemeengoed wordt, moeten overheden beslissen of ze dat accepteren – en de banken failliet laten gaan – of weigeren zodat het ondergronds gaat. Op welke manier dan ook, de relatie van de staat en de burger op economisch gebied gaat radicaal veranderen.

 

Bron: www.vrijspreker.nl

Dit vind je misschien ook leuk...