432 Hz: muziek in harmonie met de natuur

De stemtoonhoogte is in het midden van de twintigste eeuw vastgesteld op een frequentie van 440 Hz. De stemtoon lag echter niet altijd vast.

Sinds 1885 is voor wetenschappelijke toepassing vastgelegd dat de A4 of eengestreepte a een frequentie van 440 Hz hoort te hebben.

Na de industriële revolutie en later de elektronische revolutie, is de standaardisering van de stemtoon ingeburgerd geraakt in de hele wereld.

Natuurlijke trilling

Door de eeuwen heen is de hoogte van de kamertoon aan veel verandering onderhevig geweest. Voor de invoering van de standaard van 440 Hz was in veel landen de door de regering van Oostenrijk in 1885 aanbevolen waarde van 435 Hz gebruikelijk.

Informeel kwam de Amerikaanse muziekindustrie tot een compromis van 440 Hz voor de bouw van muziekinstrumenten. Deze waarde werd in 1936 overgenomen door de American Standard Association en later in 1955 door de International Organization for Standardization, bekend als ISO 16.

432 HzEr gaan verhalen dat Joseph Goebbels, de minister van propaganda in nazi-Duitsland, opdracht zou hebben gegeven tot de verandering van de stemtoonhoogte om mensen gevangen te houden in een bepaald bewustzijn.

Volgens de Schotse componist Brian T. Collins is er geen harmonisatie mogelijk tussen de standaard van 440 Hz en kosmische beweging, ritme of natuurlijke trilling. Beroemde musici zoals Mozart en Verdi gingen uit van een A4 met een frequentie van 432 Hz.

Voelen

Deze frequentie zou op de hartchakra werken, het ‘voelen’, en kan daarom een positieve invloed hebben op de spirituele ontwikkeling van de luisteraar. De Canadese componist, pianist en muzieklerares Coreen Morsink zei dat ze zich rustiger, blijer en meer ontspannen voelde op het moment dat ze naar muziek luisterde met 432 Hz als stemtoonhoogte.

Volgens onderzoeker en musicus Ananda Bosman hadden Egyptische instrumenten uit de Archaïsche periode een stemtoon van 432 Hz. Ook de oude Grieken hanteerden over het algemeen een stemtoon van 432 Hz.

In de mysteriën van Eleusis is Orpheus één van de beroemdste onder de oude zangers en dichters. Hij werd ook wel als god van de muziek beschouwd en door sommigen zelfs tot de Zeven Wijzen gerekend. Zijn muziekinstrumenten hadden een stemtoon van 432 Hz.  Kijk meer

Dit vind je misschien ook leuk...